Margó a Millenáris Pikniken

 

Helyszín: Millenáris Parkszínpad / Fogadó

2011. július 14.

17:00

Apám kakasa és a részeg elefánt - Lackfi János gyermekprogramja

Tudtad, hogy táncol az egész világ? No meg zümmög, cammog, ricsajozik, keringőzik, mint egy részeg muslinca vagy egy félig se józan elefánt. Aztán ott van Bóbita, aki beáll rendőrnek vagy éppen fodrásznak, mert a főnökét, Weöres Sándort is leváltották, nyugdíjas tündéri állása pedig megszűnt. Lackfi János vidám felolvasásából azt is megtudhatjuk, mit eszik egy késdobáló, mit iszik a takarítónéni, hogyan küzd meg egymással autós és motoros, no meg hogy mi a Csiribiri mai megfelelője... ("Parabola, parabola antenna, nézzünk tévét éppen ma!" A végén pedig akár közös verset is írhatunk...

19 óra

Tábori konyha

Etetnek: Cserna-Szabó András, Derek Szegedi és Garaczi László

Leleményes szakács bármilyen körülmények között mesteri étket rittyent a semmiből. Vagy épp a rendelkezésre álló bárminemű összetevőből: zöldségből, konzervből, tubusból, granulátumból… Jöhet fű, fa, virág, egy a lényeg: a fantázia. Ezen az estén próbára tesszük az írókat, hogy gasztronómiai tárgyú, szellemes írásaik és kulináris tudományuk miképp bűvöli el szellemünket és ízlelőbimbóinkat egy képzelt, lepukkant tábori konyhán. Valódi túlélőtábor-élményre számíthat, aki merész, egy vérbeli gasztronóm, egy kamu-séf (álneves író) és egy kocaszakács segédletével.

2011. július 28.

17 óra
Mesél a Palota
Sárik Péter és Bátky András műsora
A jazz és a mese első hallásra furcsa párnak tűnhet. De ez a gondolat azonnal eltűnik, ha Sárik Péter és Bátky András közös produkcióját látjuk. A gyerekek és felnőttek egyaránt megfeledkeznek minden másról, ha a több formációban is zenélő, virtuóz tudású zongoraművész, és a meseíró magával ragadó közös műsorának aktív szereplőivé és nézőivé válnak. Az együtt töltött egy óra kiszámíthatatlan rögtönzések kalandjait ígéri…

19 óra
Dráma van!
A változtatás jogát fenntartjuk. Ne ijedjen meg a kedves közönség, nem marad el a frenetikusnak igérkező este. Ám átadjuk az improvizációknak. A legfrissebb kortárs drámák (többek között Garaczi, Térey, Egressy) egy-egy jelenetét népszerű színészek tologatják ide-oda. Eljátsszák, túljátsszák, átjátsszák, folytatják, lepörgetik visszafelé. Az improvizációs lehetőségek száma végtelen. Főleg ha jelen van egy merész, ötletes és a színészeket nem kímélő közönség.

2011. augusztus 4.

17 óra

Nagyon zöld város

Mini-margó foglalkozás Gévai Csillával, a Pagony Könyvkiadó író-illusztrátorával

Bizony nem mese, hogy kínlódik a föld, alig kap levegőt, fogynak el a tengerek, percenként eltűnik egy focipálya nagyságú erdő, és ha nem figyelünk, kihalnak a jegesmedvék is. Vajon mit tehetnénk e riasztó változások ellen? Gévai Csilla erre tanítja meg a gyerekeket, akikkel újrahasznosítható alapanyagokból felépítik a Nagyon zöld várost, miközben arról beszélgetnek, hogyan védheti a környezetét a legokosabban egy kisgyerek. Forrás: Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv.

 

19 óra

Villámrandi – Slam poetry-est együttműködésben a Slam Poetry Budapesttel

A mostani slam poetry-esten 10 fellépő kap alkalmat, hogy flörtjeiről, ismerkedéseiről, szerelmeinek kezdetéről verseljen egy sajátos szituációban. Az első, szabadon választott körben olyan produkciókkal állnak elő a felkért fellépők, amelyek arról szólnak, férfi és nő mit tud egymással kezdeni egy villámrandin. Majd a közönség által adott bókolásra/udvarlásra szánt szavak mentén folytatódik a versengés. A megadott szavak beépítésével a helyszínen új produkciók születnek. A közönség soraiból választott zsűri dönti el a végeredményt: kiválasztja modern idők helyi Don Juanját és Juanitáját. Ki kit kúr? ...

Ceremóniamester: Mavrák Katalin

Fellépők: Simon Márton, Bárdos Deák Ági, Szkárosi Endre, Indiana, Aldo, Újonc Peti és Saiid.


2011. augusztus 11.

17 óra

A varázslatos léghajó – Az Ezerarcú Multikulti Egyesület programja

Másfél órás mesejáték gyerekeknek – kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt –, zenével, mondókákkal, énekekkel. A mese alatt bepillanthatunk Európa különböző népeinek híres, klasszikus vagy éppen új történeteibe. A gyerekek maguk is egy-egy történet részesei lehetnek, megformálhatják azok szereplőit, segíthetnek próbatételeikben. Útközben különféle nyelveken mondókákat tanulnak, zenélnek, mozognak, táncolnak a résztvevők. A program célja, hogy a gyerekek ízelítőt kapjanak egy-egy európai nemzet kultúrájából a meséin, irodalmán keresztül, így ösztönözve érdeklődésük, nyitottságuk más népek iránt.

19 óra

Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt?

Lányok-asszonyok irodalmi receptjei a garantáltan elfuserált párkapcsolathoz

Vendégek: Szécsi Noémi, Rácz Zsuzsa és a Momentán társulat

Donald Petrie népszerű filmjének játékos ötlete adja annak az estnek is apropóját, amelyen kiváló írók (nem mellesleg nők) mesélnek novellákban és versekben valós és fiktív történeteket férfiról és nőről, szerelemről, bénázásokról és a szakításról. A felolvasáson és beszélgetésen túl egy-egy előre elküldött novella felhasználásával helyzetgyakorlatokat mutat be – a közönség és az írók bevonásával – két, sokak által kedvelt színész. Improvizációkkal közreműködik, az írókat kezeli, és a párokat egymásnak ereszti:

Momentán Társulat

2011. augusztus 18.

17 óra
Brub - egy zokni, aminek párja nincs - A Szamárfül Projekt előadása
Négy páratlan zokni barátságának története és kalandjai a gyerekszobában
Akik játsszák: Berki Szofi, Kis Bernadett, Bernáth Dénes
Hogy ki is az a Brub? Brub egy zokni, aki Ábel fiókos a szekrényében él. Tényleg csak egy, hiszen
párja nincs. Páratlan barátaival - Trappal, Kexszel és Uppival - rengeteg kalandon mennek keresztül, de nem ám messzi tájakon, hanem Ábel gyerekszobájában. Ha kíváncsi vagy a zoknik különös világára, hogy mitől lesz náthás egy életerős porszívó, hogy hogyan érdemes játszani a bújócskát, hogy mikor támad a kupiszörny, vagy hogy kitől kaphatsz kölcsön bátorságot, akkor gyere és nézd meg a mesénket, vagy hívd meg a saját ovidba!

19 óra

Tánciskola

Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán közös estje

„Szalma Lajos… pumpálta a masinát, a valcer meg csak áradt, mintha fényes arcú, ifjú romák játszanák a Margit-sziget lugasai alatt, vagy mintha a feketevárosi Tisza-parton húznák egy víz fölé nyúló teraszon, és ő dúdolta is a dallamot…” – írja Grecsó Krisztián Tánciskola című regényében. Ő és öccse, Grecsó Zoltán már bemutatkoztak a Margó Fesztivál Rokonok című programján. Az író-táncos testvérpár most közös, egész estés programmal áll elő. A felolvasás és a tánc mellett beszélgetést hallhatnak gyermekkorról, családi titkokról, Szegvárról, felmenőkről, sorsokról, és még az is meglehet, hogy ezen az estén táncra perdül az író, és mesét mesél a táncos.

Az este három felvonásból áll, melyek címét egy-egy Grecsó-mű adja: Pletykaanyu, Tánciskola és Mellettem elférsz címmel. Ezekhez kapcsolódik Grecsó Zoltán három táncprodukciója, melyekben táncos barátai is fellépnek.

Műsorvezető

Közreműködik: Grecsó Zoltán táncos barátai

2011. augusztus 25.

17 óra

Brémai muzsikusok – A Szamárfül Projekt előadása

Zenés-táncos-dalos-bábos-bőröndös-házfoglalós-menetelős-mendegélő-gyerekmegmozgatós-gyerekmegénekeltetős-betyárbosszantós mese cirka egy tanóra időtartamban.
Akik játsszák: Berki Szofi, Bognár Anna/Kis Bernadett, Bernáth Dénes

Előfordult már veled, hogy unatkoztál, vagy csak már nem volt annyira érdekes számodra a régi játékod? Darabunk főszereplő kislányával is ez történik. De Apa megmutatja, hogy egy kis fantázia és a régi játékok segítségével mennyi érdekes kalandban lehet része mindenkinek.Ha szeretnéd egyszerre megnézni a Shreket, a Frakkot, a Garfieldot és A kiskakas gyémánt félkrajcárát, akkor ez a te előadásod. Kalandos útjuk során rengeteg vidámságban lesz részük - ilyenkor gyakran dalra fakadnak -, de leküzdendő feladat is akad számukra bőven. Hogy hogyan birkóznak meg velük? Meglátod, ha eljössz megnézni az előadásunkat! No de komolyan: mit keres A brémai muzsikusokban a Tévémaci vagy az Aranyhal a népmesékből? És az Oroszlánkirály, pláne a Nagy Fehér Cápa? Gyere el, és kiderül a titok!

19 óra

Rájátszás – Dupla vagy semmi

Öt kortárs költő és öt zenész írja/játssza újra egymás kedvenc művét. Írók új szövegeket írnak ismert dalokhoz, zenészek megzenésítik költők számukra kedves költeményét. A Margó Fesztiválon már egyszer látható, nagy sikerű program folytatásaként újfent színre lépnek kedvenc dalköltőink és költő dalnokaink, hogy megduplázzák az élvezetet.

Zenészek: Bérczesi Róbert, Beck Zoltán, Kollár-Klemencz László

Költők: Karafiáth Orsolya, Háy János, Erdős Virág

 

 

 

 

Szerző: valuska • Címkék: millenáris piknik • 2011.07.12. 10:37

Szólj hozzá!

Duna-legendárium – buli, irodalom és díjözön a Műcsarnokban

Vasárnap este 7-kor „zavaros, bölcs és nagy” folyónk a Műcsarnokba csordogált. A Duna-legendáriumon, a Litera és a Hungarofest közös záróprogramján Nagy Gabriella házigazdáskodása mellett dicséretesen rövid beszédeket tartottak, díjakat adtak át, novellákat olvastak fel, valamint kulcsszerephez jutott egy Új Párduc (ex-Szőranya) nevezetű zenekar, és egy gyönyörű, kátrányfeketén csillogó bicikli is.

Az első helyezett fotó


A ceremoniális és intim hangvételt vegyítő bevezetőben Sebők Marcell, a Litera alapító szerkesztője beszélt a Műcsarnok padlásáról való döcögős indulásról, az egyre bővülő lapcsaládról, és összefoglalta a portál által meghirdetett három (egy amatőr írókból, egy fotósokból és egy meghívott szerzőkből álló) pályázat lényegét, melyek gyümölcseit egy kötetben szándékoznak publikálni a nyár folyamán. Egyúttal megragadta az alkalmat, hogy leleplezze a Litera régi- új főszerkesztőjét, Keresztury Tibort. Keresztury nem hazudta szépnek az irodalmi portál pénzügyi helyzetét, és a jelenlegi lagymatagon lengedező kulturális szellőkről is megvolt a véleménye, de kiemelte, hogy előnytelen pozícióban a legszebb feladat nívós és értékes szépirodalmi oldalt szerkeszteni. Hálásan ismertette a lap motorjainak névsorát, felsorolta Sebőköt, Csejdy Andrást, Nagy Gabriellát, Szekeres Dórát és Szegő Jánost – Jánossy Lajost viszont elfelejtette megemlíteni, gyors „védőbeszéde” szerint azért, mert annyira közeli barátja.

A pályázatok közül elsőként a fotós verseny eredményét hirdette ki Valuska Gábor, a Litera fotósa és egyben a fotós zsűri tagja (Csoszó Gabriella és Bartis Attila volt még a másik két ítész): a 130 munkából kikerült győztesek személye állítólag igen könnyen, a zsűri nyolc e-mailváltásán belül eldőlt. A fotópályázat első díjasa: Kovács Bodor Sándor: Az utolsó komp c. fotója, második lett Farkas Norbert: Duna c. képe, a harmadik helyen ketten osztoznak: Martin Wanda (Memento I.) és Hermann Ildi (Spárga a gubacsi hídnál). Közönségdíjas lett Fodor Dániel János: Petőfi, másként című  képe. A díjazott fényképeket a színpad mögötti kivetítőn a közönség is megtekinthette. (Facebookon az összes kép)A nyílt írói pályázat első 10 helyezettje: Sajó László, Voyti Attila, Böszörményi Gyula, Molnár Krisztina Rita, Lantos László Triceps, Bencsik Orsolya, Ripp Gábor, Nácsa János, Angyal Gyula és Lokodi Imre. Közölük csak hárman jöttek el (ők viszont ötven ember helyett is lelkesek voltak), írásaikat egy szakmai zsűri választotta ki a beérkezett 116 pályaműből.  A 10 nyertestől Litera új alkotást vár, mely a meghívásos pályázaton indult írók művéhez kapcsolódik majd. Csobánka Zsuzsa, Szálinger Balázs és Kőrösi Zoltán egy-egy mondatát húzta ki Molnár Krisztina Rita, Triceps és Sajó László, hogy segítségükkel tovább gazdagíthassák a magyar novellairodalmat.

A Litera-díj kihirdetését a 20 meghívott szerző egy részének felolvasásai előzték meg (17-en tettek egyébként eleget a felkérésnek): Szvoren Edina (Szájveréb), Grecsó Krisztián (Hatszáznégy), Tallér Edina (Káposztalepkék), Németh Gábor és Csobánka Zsuzsa osztott meg velünk novellaformába öntött gondolatokat, privát és kollektív legendákat és mítoszokat a Dunáról (mindegyik írás olvasható a Literán, illetve a Duna-legendárium blogon). Egyikőjük sem fújt csillámport a habokba, a folyó íróink tolmácsolásában inkább temető, mintsem éltető közeg, vicces momentumok mégis színesítették a komoly hangulatot: Grecsónak sikerült írása legvégébe belebakiznia, Németh Gáborral pedig a technika ördöge szúrt ki egy lassú iPhone formájában.A rendezvény végén diákzsűri hirdette ki a Litera-díj, és a különdíj új birtokosait. Csobánka Zsuzsa Hasított bőr című írásával érdemelte ki az egyetemisták elismerését (olvasd el!) és egy tekintélyes súlyú könyvcsomagot, a fődíjat pedig Németh Gábor kapta Kispillanat! című novellájáért (olvasd el!). Sebők Marcell kisebb ováció közepette tolta a terembe jutalmát, egy csillogó-villogó fekete csodakerékpárt, mely Németh Gábornak talán az alkotásnál is komolyabb kihívás lesz a jövőben, hiszen ahogy megjegyezte, kisgyerek kora óta nem került közeli kapcsolatba hasonló masinákkal. Az elbeszélésektől kissé csüggeteg publikum most felvidulva vonult a büfébe pogácsákkal és pezsgővel leöblíteni a rendezvényt, hogy aztán önfeledten bulizzon a húrokba csapó Párducokkal, és méltó pontot tegyen velük a Könyv-és a Margó fesztiválra, ünnepelje a Litera porából főnixmadárként való újraéledését, és együtt örvendezzen az este díjazottjaival. A folyó pedig háborítatlanul moshatta tovább „a város minden szennyesét”.

Bővebben  a Duna-legendáriumról

Szerző: barraban • Címkék: litera műcsarnok duna legendárium • 2011.04.18. 12:28

Szólj hozzá!

Refrén kell - versek és dalok a PIM-ben

A kezdés előtt húsz perccel még nem voltunk sokan, így a hangolás közben csupán óvatos csevej hallatszott innen-onnan, a feszült morajlássá váló hangzavar csak a meghirdetett start után néhány perccel kezdett fokozódni. Ekkorra már megtelt a díszterem, és a vele egybenyitott hátsó terem is, felbukkantak az est résztvevői, de úgy tűnt, nincs senki, aki egy frappáns kezdőmondattal megnyitná a rendezvényt. Azon járt az eszem, hogy mit keresett Szűcs Krisztián a pódiumon, hogyan bírja el a múzeum díszterme a több hangszerből feltörő muzsika hangját, egyáltalán mi sül ki a költők (Borbély, Háy, Karafiáth) és a zenészek (Beck, Bérczesi, Kollár-Klemencz) első látásra merész összeeresztéséből. Ekkor még volt időm hasonlókon járatni az agyam. Mikor Beck Zoltán színpadra lépésekor lassan elhallgatott a duruzsolás, pedig a performansz egyik résztvevője csak gitárjával tüsténkedett, az önjelöltnek tűnt konferanszié, Sisso a mikrofonhoz pattant, majd az improvizáció nyekkenéseitől kísérve végre belevágott. Kiderült, hogy Borbély Szilárd még verset ír, Karafiáth meg nyomtat, miközben a háttérben Beck próbálta rendbe szedni hangszerét. Aztán lassan mégis elkezdődött…

Az első etapban a résztvevők mutatkoztak be saját szerzeményeikkel: az rögtön kiderült, hogy a publikum jelentős része gyakrabban jár koncertre, mint felolvasóestekre: a dalok/versek befejezését követően az előadó kikacsintása után hangzott fel a taps. De ekkor még a java még hátravolt. A kijelölt párok feladata ugyanis egymás túllicitálása volt: egy ismert dal és egy ismert született újjá a színpadon. Az ebből fakadó zavarodottság egy idő után inkább mosolyt csalt az arcokra: szervezési-rendezési bakik ide vagy oda, a Rájátszás végül teljesen kifordult önmagából és önálló életre kelt. Ezen a ponton már nem is gondolkodhattam máson, annyira magával ragadott a (dal)szöveg-forgatag.

A Borbély Szilárd - Kollár-Klemencz páros előbb az Időhöz türelem kell című Kistehén Melankó számot értelmezte újra, az utcáról beeső Kollár-Klemencz hangolatlan gitár híján a capella adta elő a dal mindkét változatát, másodszorra már a Borbély Szilárd által újraírt, sárkánytojásokkal teli szöveggel. Az Ahogy múlnak a napok című vers megzenésítését már gitár kísérte, és taps fogadta.

 

A Háy János - Beck Zoltán duót már behangolt gitár segítette, a 30Y frontembere pedig anekdotákkal is szórakoztatta szépszámú rajongótáborát. A Sötét van átiratán még az éneklés közben is röhögött, hiszen Háy szemérmes dugós verset fabrikált az örökbecsűből.

Nézzétek meg:

Beck Zoli az Aktmodell a fősulin című Háy János verset dolgozta fel, vagyis írta át: hiszen mint elmondta: szerinte a vers és a dalszöveg között a legfőbb különbség a refrénben van. Így Beck Zoltán nézőpontokat, rímeket és sorokat cserélt fel az eredeti versben, Bazmeg de jó festőnek lenni, kiáltotta a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében, így:

Ezt követte a House of The Rising Sun dallamára előadott korai Háy-vers, ami olyan régen készült, hogy maga az írója is elfeledkezett róla, arról azonban nem, hogy mennyire szerette volna világ életében gitározni az ismert dalt, hogy csajokat szedjen fel, így nem is hagyta ki az alkalmat: a költő is gitárt ragadott, és lekísérte társát. Ettől fogva garantált volt a jókedv, hiszen a két mókás úriember bájos szerénységgel lendítette át a rendezvényt a holtponton.

Nézd meg Háy János gitározását a House of the Rising Sun-ra:

Karafiáth Orsolya és Bérczesi Róbert párosa amilyen akadozva indult, olyan gyönyörűen találtak egymásra a színpadon. Karafiáth előbb a Felejtő című Hiperkarma számot szerette volna újraértelmezni, ám végül mégis a szórakozási szokásokat körüljáró Zöldpardont választotta, ám úgy alakult, hogy egy narancsbőrről és Jóbarátokról szóló sirám kerekedett belőle, amit Bérczesi csak a közönség kérlelésére volt hajlandó elénekelni, majd a lezáró sort: „hamarosan eléred a negyvenet”, egy frappánsan rímes „cseszheted!”-del fejelte meg. ()

Bérczesi-Karafiáth:

Bérczesi Róbert és Karafiáth Orsolya egymásratalálását mi sem szimbolizálja szebben, mint hogy Bérczesi éppen azt a verset zenésítette meg, amelyet később Karafiáth átküldött neki, hogy szerinte ez illene hozzá. Sőt, a költő és mindannyiunk meglepetésére Bérczesi két Karafiáth-verssel is készült, és pengette el a megilletődött közönség előtt.

Az utolsó felkonfot követően megjelent Szűcs Krisztián új formációja, a Twist, amely a Krúdy A podolini kísértet inspirálta angol nyelvű dalt, majd a Mechanikus narancs inspirálta nótát követően még zenélt egy darabig.

Az est végére már senkinek nem lehetett hiányérzete, hiszen a három különböző  költői világ (újbóli) megismerése mellett a három frontembernek köszönhetően három zenekar hangzásvilága is „tiszteletét tette”. A felkértek ugyan nehezen találták meg helyüket a számukra új világokban, de kedves szerencsétlenkedésük dacára egy ponton sem volt lapos az esemény, amelyet vicces közjátékok tarkítottak: egy alkalommal például Kollár-Klemencz belefújt a mikrofonba (teszt végett), mire kigyulladtak a mögötte lévő lámpák. Újból kiderült, hogy marha nehéz meghúzni a határt vers és dalszöveg között, szóval volt egy olyan része a rendezvénynek, amelyet át lehetne futtatni egy más jellegű beszámolóba, de azt hiszem, tegnap senkit nem érdekelt az írás és átírás, valamint a zeneszóval (!) kisért beszédhang és a „puszta” vokalitás esztétikai hagyománya. (Annak ellenére, jegyzem meg, hogy a szerzők kiszólásaiból megtudhattunk egy-két műhelytitkot.) Itt most „csak” jót szórakoztunk.

Szerző: verespalne • Címkék: pim zene vers dal dalszöveg háy jános borbély szilárd karafiáth orsolya kollár klemencz lászló beck zoltán bérczesi robert • 2011.04.18. 12:01

2 komment

Mindenki jól van - Képregényest a Rohamban

Szerző: Wostry Ferenc

A Roham egy kellemes vasméh (a gyerekszülő fajta, nem a beporzós) és amint belépsz, védelmezően körülölel – épp mint mindegyik budapesti romkocsma, kissé az elhunyt Kultiplexet kopizza, persze utóbbihoz képest – mint mindegyik budapesti romkocsma – túlságosan ki van glancolva. Balra a szimpatikus, kopasz-szakállas csapos, a rendezetlen sorokba pászintott székeken érdeklődők tucatjai: a Margó Fesztivál keretében megrendezett Képregényestre jöttek.

Az előadó most éppen Varró Attila of ELTE, és ahogyan azt tőle már megszokhatta az ember az évek során, száján szó szerint zúdul az infó kifelé, tudásözönének mennyisége lenyűgöző, előadásának villámgyors stílusa egy idő után kellemesen zsongító. Csajjal egyetemben befészkelem magam a terem hátsó részében található egyetlen boxba, és hagyom, hogy Varró a pulpitusról zúduló képregényes-filmes-popkulturális konnotáció-kavalkádja belekapaszkodjon az agykérgembe, és ennél fogva engem is gyengéd észtáncba vigyen. Kellemes. Érkeznek egyre az emberek, köztük Dragomán György, akivel kettesben kell levezetnem a nemsokára kezdődő Képregénycsatát. A verseny szabályai jobbára tisztázatlanok, de éppen ez adja a rendezvény elvárhatóan magyaros báját.

Mikor ránk kerül a sor, a négy versenyző már ott ül egy hosszú asztal mellett: Csordás Dániel, Felvidéki Miklós, Fritz Zoltán és Tálosi András egy emberként feni a ceruzáját, no pun intended. Dragomán felolvas 10 percnyi szöveget új novellájából, a fiúknak pedig másik 10 perc alatt kell a hallottak alapján valamit a papírra szűlniük. A díj az április végi Képregényfesztivál döntőjébe való bejutás.


A versenyzők már a felolvasás alatt rajzolni kezdenek – nem szabályellenes, és még ha az is lenne, semmi kedve senkinek hülye szabályokkal a kreativitást visszafogni. Szó szerinti gyönyörűség nézni, ahogy az interpretációk megszületnek, ahogy a tehetség a papírra fröccsen. Közben felhívom a közönség soraiból Bayer Antalt, aki a magyar képregényes életet talán egyetlen emberként képes átlátni – és akivel a magyar képregény fejlődésének vonatkozásában rengeteg mindenben nem értünk egyet, de elhivatottsága, lelkesedése abszolút vitathatatlan – hogy szóljon pár szót a művészeti ág hazai helyzetéről. Mert a képregény létjogosultsággal és remekművekkel rendelkező művészeti ág, állítson is akármit Bölcs István.

A Bayer által felvázolt jelenlegi szitu enyhén szólva hervasztó, és mégis, valahogy hiányzott szavaiból a magyartarka kétségbeesés, igazolva, hogy ha művészetről van szó, nem minden a pénz, nem minden az anyagiak, és a kreatív akarat elél, megél még ott is, ahol a gazdasági kátyúnak köszönhetően csökken az érdeklődés és a bevételek bizonyíthatóan nem teszik rentábilissá, hogy az alkotók velejükkel rajzolják meg egy nálunk még mindig csak az utat kereső kifejezési forma haladási irányát

Dragomán Gyuri újabb részletet olvasott fel remek írásából, és a fiatal grafikusok megint csak nekigyűrkőztek annak, hogy a semmiből percek alatt kerek történetet rittyentsenek papírra, és miután mi, beszélő fejek végre egyfajta konszenzusra jutottunk a képregény magyarországi jövőjét illetően (meggazdagodni ebből végképp senki nem fog, de csinálni KELL), leteszik kezükből a rajztollat és a közönség győztest választ Csordás Dániel személyében. Így persze már a rajzolók is hozzá tudnak szólni a vitatémához, és az ő elhivatottságuk csak még inkább megerősíti a képregénykreálás zsigeri szükségességét.

Szerző: verespalne • Címkék: képregény roham dragomán györgy bayer antal wostry ferenc • 2011.04.17. 12:53

2 komment

Lapozz bele a nőbe!

A szülés az egyik legtitokzatosabb, legborzongatóbb élmény, amit anyaként megélni egészen mást jelent, mint mondjuk apaként vagy egyszerűen csak nem nőként. De vajon hogyan játszódik be ez az élmény az irodalmi szövegekbe? A Bölcsőd az című beszélgetés papírforma szerint erre a kérdésre kereste a választ. (Fotósunk sajnos nem ért oda a rendezvényre, ha valaki esetleg készített a helyszínen fotókat, várjuk a margofeszt@gmail.com címre - a szerk.)


Kiss Noémi

A Szatyor bár galériáján vannak matracok, pihe-puha párnák, az ember jól kényelembe helyezheti magát, ha akarja, megtalálhatja a számára legkényelmesebb pozíciót. Én is ezt tettem, nem sokkal a beszélgetés kezdete előtt, akkor azonban még alig hat-nyolc néző várakozott a galérián. Többnyire nők, idősek, akik olyanokat mondtak, hogy manapság az már milyen jó, ha egy könyv ezerötszáz példányban fogy, bezzeg régen mennyivel jobb volt a helyzet. Meg azt is hallottam, hogy sokan még ma is kézzel írják a szövegeiket, ott van például rögtön Esterházy, vagy Tamás Gáspár Miklós, aki ugyancsak kézzel írja a cikkeit, és lám, a szerkesztőségekben írják be neki. Sok mindent megtudhat az ember, ha korábban érkezik valahová.
 
Aztán jött a többi néző is. Szintén nők, fiatalok, szépek, sőt egy fiatal férfi is megjelent, kezében a Magyar Lettre legújabb számával, leült egy hintaszékbe, a szemüvegét igazgatta, én meg arra gondoltam, rajtam kívül legalább még egy néző van, aki nem nő, vagy nem akként viselkedik.
 
Megszólított valaki. Egy fiatal lány volt: leheveredhet-e mellém a matracra, kényelmes-e ott, a párnák között? Igen, kényelmes. És mit keresek egy nőknek szóló rendezvényen, kérdezte. Amire azt mondtam, azért vagyok itt, mert úgy hiszem, ez a rendezvény nem nőknek szól, meg, azért is, mert érdekel.
 
Tóth Krisztina
 
Kiss Noémi egy mesterséges megtermékenyítéses novellát olvasott fel, meghatóan szép szöveg, pontos, érzékletes mondatok, jó történetszövés. Aztán a moderátor, Gyárfás Dorka arról kérdezte, vajon mit jelent neki személy szerint a mesterséges megtermékenyítés, illetve az, hogy a gyermekei nem „ágyban, összedörgölt lábak között” fogantak. Nos, nem jelent semmit. Kitörlődtek az emlékek, valószínűleg nem is fog rá emlékezni később, mondta. Egyébként is, a nők általában nem tudják, hogy mikor fogannak meg, erről többnyire a férfiaknak vannak sejtései. Amire Forgács Zsuzsa, a Kitakart Psyché című antológiasorozat szerkesztője némi feszített indulattal annyit mondott, igenis vannak nők, akik pontosan érzik, mikor fogamzóképesek, merthogy érzik.
 
Tóth Krisztina egy publikálatlan novellával érkezett: leányanyaság, down-kóros gyerek, lemondás a beteg gyerekről, komoly dilemmák, komoly és okos megfogalmazás. Moderátori kérdés: honnan jött ez a történet? Tóth Krisztina azt mondta, onnan jött, hogy kitalálta. Merthogy író. Nagyon helyesen szólt egyébként, mert a hallgatónak, azaz nekem már korábban is az az érzésem támadt, hogy a személyesség és intimitás olyan mélységeit találják meg a beszélgetők, aminek nagyon kevés köze van irodalomhoz, fikcióhoz, a női tapasztalat irodalommá szövéséhez, és sokkal inkább van szó a női szerepfelfogások offenzív demonstrációjához. Mintha az irodalom ebben az esetben csak ürügyül szolgálna holmi vulgárfreudista magánbeszédhez, gondoltam.
 
Radics Viktória egy anya-lánya kapcsolatot tematizáló szöveget olvasott fel, szintén jó, sűrű, poétikus, és elragadó. Az anyjával való ellentmondásos kapcsolatáról beszélt. Meg arról, hogy abban az időben, azaz egy generációval korábban még nem volt ritkaság, hogy a nők abortuszt hajtottak végre, gyakran önmagukon, sőt a módszerről is szólt: „kötőtűvel felszúrtam magamnak”, mire Tóth Krisztina a fejéhez kapott, szörnyűség. Hát tényleg az.
 
Radics Viktória
 
Csakhogy, mondta Radics Viktória, abban az időben a nők gyakran szégyellték a szexualitásukat, és sokszor még a terhességet is szégyellték, mert ha valaki terhes, azt jelentette, hogy nemi életet él. „Szörnyű idő, szörnyű idő! S a szörnyűség mind egyre nő” – fűzhetném hozzá Petőfi szavaival, de nem teszem, mert változott a korszellem, ma már inkább az ismert női magazinos szlogen az érvényes: "Nőnek lenni jó".
Forgács Zsuzsa a Dzsungel a szívben antológiából olvasott fel, szintén saját szöveget. Anya és lánya, betegség, halál, elválás, ilyenek. Nagyon személyes a szöveg, később a kérdésekre válaszolva kiderült, hogy a történet önéletrajzi vonatkozású.
 

Forgács Zsuzsa
 
Bizony örültem volna, ha valamivel többet hallok az úgynevezett női irodalom keletkeztetési eljárásairól, és valamivel kevesebbet a nőiségről magáról. Ha mást nem, legalább azt jó volna tudni, vannak-e nők is, akik kézzel írják a szövegeiket, vagy ez is a férfi szerzők privilégiuma?
 
Vasárnap a Margón?

15 óra, Godot -  Milyen Margó teste? - Írói dumaszínház (RSVP)
17 óra, PIM - Rájátszás - Dalköltők és költődalnokok estje (RSVP)
19 óra, Műcsarnok - Duna-legendárium (RSVP)

Szerző: Burden • Címkék: szatyor tóth krisztina radics viktória kiss noémi geréb ágnes forgács zsuzsa radics viktóra • 2011.04.17. 12:04

9 komment

Vasárnap megmutatkozik Margó teste, a Duna lelke és a vers dallama

A délelőtt továbbra is a gyermekeké: a Millenáris Európa Pontjában Marék Veronikáé és Bartos Erikáé lesz a főszerep, bővebben itt.

A felnőttek a vasárnapi ebéd után három órakor indíthatják az irodalmi szórakozást: Garaczi László, Para-Kovács Imre és Kormos Anett vezetésével Írói dumaszínház lesz, méghozzá Margó (jav. margó) csábító szövegtestéről. (RSVP)

Öt órára pedig a Petőfi Irodalmi Múzeumba várunk minden zene és verskedvelőt: Karafiáth Orsolya és Kollár-Klemencz László, Háy János és Beck Zoltán adják majd egymás szájába a rímet, a dallamot és a ritmust, kihagyhatatlan estének ígérkezik. (RSVP)

A vasárnapot, a hétvégét, a hete, a Margót pedig a Műcsarnokban zárjuk le: a Duna-legendárium díjátadóján kiderül, ki nyerte az idei Litera-díjat, lesznek Dunáról szóló legendák és szép fotók, és Új Párduc koncert is. (RSVP)

15 óra, Godot -  Milyen Margó teste? - Írói dumaszínház (RSVP)
17 óra, PIM - Rájátszás - Dalköltők és költődalnokok estje (RSVP)
19 óra, Műcsarnok - Duna-legendárium (RSVP)


 

Szerző: verespalne • Címkék: gyerek mese költő háy jános borbély szilárd karafiáth orsolya marék veronika duna legendárium egy gyilkosság mellékszálai európai gyerekirodalmi fesztivál • 2011.04.17. 12:00

Szólj hozzá!

Irodalmi promenád - Barangolás az Európai Irodalom Éjszakáján

Az Európai Irodalom Éjszakája rendezvény ötlete először öt évvel ezelőtt született meg Prágában. Ekkor merült fel ugyanis, hogy játékos módon ismertessék meg a cseh színészek a nagyközönséggel más országbeli írók műveit. Többek között ezt is megtudtam az esemény magyarországi megnyitóján Michal Cerny-től a Cseh Centrum igazgatójának bevezető beszédéből, amelyet az Európa Pontban tartottak este hét órai kezdettel. A hangulat egyébként meglepően vidám volt, legalább ötvenen gyűltek össze az üvegfalakkal borított épületben, ahol néhányaknak már csak a lépcsőn maradt hely. Ki hinné, hogy az irodalom is lehet ilyen kelendő? Persze nem mindegy a tálalás.


Fotó: Kulcsár Dávid
 

Tizenöt európai író műve, tizenöt budapesti helyszínen egyetlen éjszaka alatt?! –Lehetetlenség minden helyszínre ellátogatni. Kár, hogy nem hoztam el a piros biciklimet… Mielőtt elindulok a nagy felfedezőútra, kénytelen vagyok szelektálni. No, de mi alapján? Az előadóművészek, az írók, a helyszínek vagy az időtakarékosság legyen a döntő?! Győz a spontaneitás! És az, hogy semmi nem kötelező! A száraz és unalmas kultúracsepegtetés helyett alternatív, szabad, játékos hangnemben lehet ismerkedni az irodalommal. Hozzá kell szokni.
 
Elsőként, Dan Lungu: Egy komcsi nyanya vagyok c. művéből hallgathattunk meg részleteket az Európa Pontban, az író nem sokkal előttem foglalt helyet. A felolvasás, amely majdnem beillett egy stúdiószínpadi előadásnak, ugyan nem anyanyelvén szólalt meg, mégis lehetőséget teremtett arra, hogy megfigyelje, milyen reakciókat vált ki saját műve a közönségből. A komcsi nyanyát felelevenítő Csoma Judit mellett, a pozitív fogadtatás, a siker magának a szövegnek is köszönhető volt, amely számos ponton összetalálkozott térségünkkel. Egyes mondatok olyanok voltak, mintha egyenesen vidéki szomszédasszonyomat hallgattam volna. 
 
Fotó: Kulcsár Dávid
 
A következő állomás a Gül baba türbéje volt, ahova pár perc késéssel érkeztem és ez a kis időeltolódás éppen elég volt ahhoz, hogy lemaradjak a finn író: Risto Isomaki felolvasóestjének kezdetéről. A szabad ég alatt az összejövetel itt még hangulatosabb volt a két holddal (az egyik az igazi, a másik a mecset tetején elhelyezkedő) és a pislákoló piros lámpafénnyel, amely jól illett a sci-fi világhoz, de nem segített megvilágítani az elsötétülő sorokat sem nekem, sem Kovács Lehelnek, aki legközelebb biztos felszerelkezik egy zseblámpával. Váradi Gábor halk hangeffektjei és háttérbeli citerázása (ha jól láttam) viszont sokat hozzáadtak a regény sejtelmességéhez. Egy-két fénykép a sötétben, aztán lelkesen továbbhaladtam a Markó utcabeli, csodálatos lakásétterembe, ahova azért is örültem, hogy eljutok, mert régóta kíváncsi voltam rá, hogyan néz ki a lakás.
 
 
A programfüzetben ez olvasható róla: „Testet bizsergető, lelket melengető barangolást ígér a gasztronómai ízvilágok között, fülbemászó zenétől kísérve, elmerülve a budai panorámában, a Csodavacsora lakásétteremben.” Hangzatos sorok, persze a valóság ez esetben is sokkal prózaibb volt. A legfelső emeletre például biztos, hogy nem gyalog kellett volna felmenni, de mivel senki nem használta a liftet arra a téves következtetésre jutottam, hogy bizonyára elromlott. A panorámát is meg lehetett csodálni, de a korlátra ugyancsak kockázatos volt rátámaszkodni így a Dunára néző kilátás helyett végig arra koncentráltam, nehogy gyors vége legyen a kulturálódásnak. Szilágyi Kata felolvasásának líraiságát növelte ugyan a hegedűszó, de elég lett volna, ha csak az elején szól a hangszer azután elhalkul. A vacsora viszont tényleg pompás volt és pont akkor szolgálták fel, amikor a regény szereplői is elkezdtek enni. Csak egy kis kóstoló jutott belőle, de a pástétom és az egyéb számomra fel nem ismerhető – talán mustármaggal – megszórt falatok tényleg ínycsiklandóak voltak. Olyannyira, hogy innentől kezdve teljesen elvesztettem A Párduc lírai fonalát és inkább a Dunán lassan elvonuló, világító fényekkel teli hajókat figyeltem az ablakból. 
 
 
Ránéztem az órámra, már majdnem negyed tizenegy volt. Hogy elment az idő és még, csak négy helyszínen voltam?! Gyorsan benéztem a Művészbe, de a Lorcát kísérő spanyol gitárdallamokhoz a végtelennek tűnő hegedűszóló után már nem nagyon volt kedvem. Így gyorsan a Képző felé vettem az irányt, hogy még gyors képet kapjak a kortárs észt irodalomról.
 
Fotó: Kulcsár Dávid
 
Itt a meglepetés a bemutatott író: Andrus Kivirahk maga volt, akivel személyesen találkozhattam és az író könyve volt, amiből mindenkinek adtak egy példányt. A szervezők figyelmeztettek, hogy az író a folyosón ül egy padon. Igaz, eléggé hangulatember, de itt a soha vissza nem térő alkalom, hogy dedikáltassam vele Breviárium c. könyvét. Voltak, akik megkockáztatták! Én bementem az előadóterembe és Andrássy Máté érzékletes előadásában meghallgattam a csavarhúzó és a porszívócső feltámadásának meséjét, amely szürreális egyben nagyon is humoros záróakkordnak bizonyult.
 
Tizenegyet ütött az óra, de nem bántam meg, hogy itt ért véget az éjszaka, bár a látogatott helyek számát nézve, nagyon is rosszul teljesítettem a túrán. Az emberi befogadóképességnek is vannak határai!
 
Sicratman a Loffice-ban, mint megalázott pizzafutár:

 

Vasárnap a Margón

15 óra, Godot -  Milyen Margó teste? - Írói dumaszínház (RSVP)
17 óra, PIM - Rájátszás - Dalköltők és költődalnokok estje (RSVP)
19 óra, Műcsarnok - Duna-legendárium (RSVP)

Szerző: Hesse • Címkék: lorca lampedusa andrius kivirahk európai irodalom éjszakája • 2011.04.17. 11:00

Szólj hozzá!

Kit érdekelnek a bloggerek?

Az irodalom margóján – Megismerhető-e a magyar nép az irodalma alapján? – Nemzetközi irodalmi est a Funzine, az Európa Pont és a Hungarian Literature Online szervezésében.
 
 
 
A Fogasházban tartott irodalmi eszmecserére épp annyian gyűltek össze, hogy a terem teljesen tele volt. Főleg fiatalok és mivel a beszélgetés nyelve angol nyelven folyt, elsősorban külföldiek. A véletlenek furcsa összjátéka volt vagy egyesek összebeszéltek? – ki tudja, de szinte mindenki fehérbort kortyolgatott üvegpoharából. Kivéve persze engem! Vajon hol osztogathatták? Pedig jó lett volna, ha rájövök, mert a meghirdetett este hét órából fél nyolc lett, mire elkezdődött az esemény. Kortyolgatás helyett kérdezgettem a mellettem ülőket, honnan is pattant ki a fejükből az ötlet, hogy Az irodalom margóján – megismerhető-e a magyar nép az irodalma alapján? – című beszélgetésre ellátogattak. Egyeseket állítólag kifejezetten érdekelt a téma (magyar irodalom), mások azért jöttek, mert az egyetemről ismerték az előadókat.
 
A nemzetközi irodalmi felolvasóest és közönségtalálkozó fellépői (üléssorrendben) Olga Tokarczuk, a kortárs lengyel irodalom elismert szerzője, Nádasdy Ádám, költő-műfordító, az első könyvével tavaly bemutatkozó Amy Sackville, és az író-esszéista-irodalomtörténész Bán Zsófia voltak. Huszti Gergely elsőként arról kérdezte őket, hogy a nemzetiségnek, milyen szerepe van az irodalmukban.
 

PROGRAMOK MA A MARGÓN:

Ma egész nap gyerekprogramok a Margón. Info.

A Szatyorban Tóth Krisztina, Kiss Noémi, Radics Viktória és Forgács Zsuzsa. Info+RSVP.

Héttől a Rohamban Dragomán György történetére rajzolnak versenyben a képregényesek. Info+RSVP

A nap promenádja: 7-kor találkozunk az Európa pontban, onnan indul a séta este 11-ig. INFO+RSVP.

A Varsóban pszichológia szakon végző Olga Tokarczuk szerint a lengyel irodalomban mindig is fontos szerepet játszott a nemzeti hagyomány, történelem reprezentálása az erre való reflektálás az irodalomban, de úgy látja, ez a helyzet változóban és a saját generációja egyre inkább képes elszakadni ettől. Ez a nemzedék sokkal gyorsabb és valahol az íróknak is alkalmazkodniuk kell az olvasók megváltozott igényeihez. Más módon kell fogalmazni, hogy ne unják el a szövegeket. De nemcsak a lengyelek, hanem a magyarok is rettenetesen kötődnek a múlthoz, a saját nemzetük történelméhez, tette hozzá Bán Zsófia, aki kiemelte, hogy nagy a nyomás, ami az olvasóra nehezedik. Egy olyan tudást vesznek adottnak az írók, amivel nem biztos, hogy rendelkezik a mai olvasó, de nemcsak a befogadónak, hanem az íróknak is meg kell birkózniuk ezzel az elvárásrendszerrel. Saját szövegeiben kifejezetten igyekszik ezek ellenébe menni.  
 
 
Az Egyesült Államokban és Kanadában viszont teljesen más a helyzet a globális környezetben, kulturális sokszínűségben felnevelkedett nemzedék bizonyos európai problémákat fel sem fog. Sokkal egyszerűbb, tömörebb fogalmazáshoz vannak szokva – folytatta Tokarczuk, aki azt is elmesélte, mennyire nem értette meg egy amerikai ismerőse, miről is szólt a Pan Tadeusz, csak a szép embereket látta Wajda filmjében.
 
Ezek után a fordítás, újrafordítás kérdéséről és a blogok mai szerepéről volt szó. Engem ez utóbbi kérdés különösen érdekelt, a jelenlévő írókat, viszont kevésbé, bár egyaránt elismerték ezek univerzális jellegét, nem tekintették ezeket irodalomnak. Bán Zsófia nyilatkozott róluk a legpozitívabban, aki szerint a magyar irodalomból különösen hiányoznak az ilyen kitárulkozó szövegek. Az angoloknál sokkal nagyobb hagyománya van a naplójellegű írásoknak, ahol igen népszerűek is ezek. Nádasdy Ádám, akárcsak Olga Tokarczuk, nem olvas blogszövegeket. Ha nem ismerjük a szerzőt magát, a személyét, munkásságát, akkor mi értelme van ezeknek? – tette fel a kérdést. Nem tekinthető irodalomnak, bár lehet belőle az, ha végigmegy egy szerkesztési folyamaton például. Kicsit hasonlóak a mai blogok ahhoz, mint amikor kétszáz éve mindenki leveleket írogatott egymásnak. A külső szemlélőnek ezek ma már nem feltétlen hordoznak értéket – vélekedett a kortárs bloggervilágról. Amy Sackville szerint pedig ezek a szövegek a kívülálló számára egy idő után mérhetetlenül unalmasakká válnak, még ha globálisak is és elvileg mindenkihez szólnak feltéve, ha elolvassák őket. Ugyanakkor az írói pozíció demokratizálásában segíthetnek ezek az írások, privilegizált helyzetük megbontásával. – véli Bán Zsófia.
 
A kortárs műfordítások kérdését tekintve Nádasdy úgy látta, hogy ezek a szövegek hasonlóak ahhoz, mint amikor egy katedrálist, melyet számtalan képeslapon egy adott beállításból láttunk egyszer csak lefotóz valaki egy más szemszögből. Így a mai nyelvezet is új értelmezést, inspirációt, vetületet nyújthat a mai olvasónak. Amy Sackville pedig hozzátette, hogy egy új fordítás abban is segíthet, hogy Shakespeare egyes ma már, nehezen felfogható jeleneteihez közelebb kerüljünk. Bár ő maga nem meglepő módon még soha nem gondolkozott kortárs fordításon, hisz bármennyire is nehéz, avagy könnyű Shakespeare nyelvezete saját anyanyelvén beszél. 
 
A kezdeti kérdéstől messze kanyarodó beszélgetés közben egy-egy írást is meghallgattunk a szerzőktől. Többféle műfajban, de valahol mind arról beszéltek – bár nem vagyok a téma szakértője, csak egy névtelen blogger, akinek fejtegetésére bizonyára nem sokan kíváncsiak – hogy az értelmezések nyitottak. Nincs egy adott irány, ami előre ki van jelölve. Így is lehet értelmezni, meg úgy is. Töredezett, mellérendelt, egymással szövetszerűen összekapcsolódó textúrák és ezek nyomán felvetődő értelmezési lehetőségek vannak.
 
Persze bosszantó, ha a jól bejáratott olvasói hozzáállásunkat, szerepünket sutba kell vágni, de mégis erre késztetik az olvasót. Nincs egy adott, mindenki számára kötelező jelentés. Többféle irány van, ahol az elődök is új értelmezést nyerhetnek. 
 

  

Szerző: Hesse • Címkék: angol nádasdy ádám bán zsófia olga tokarczuk fogasház funine amy sackville • 2011.04.16. 14:32

Szólj hozzá!

Rothadó zombik lepték el a Szikrát

A rossz színház csinálásának nehéz misszióját felvállaló társulat pénteken este a Szikrában tartotta zombiestjét. Hosszú volt és kíméletlen.

Fél 10-kor kezdődött az Alatta felette - Zombie című darab gomolygó füsttel, síri hangulattal, thrillereket idéző zenével. Zöld fények, twillight zone, tépett ruhában betámolygó színészek, nézőijesztgetés, vad sikkantások, halálhörgés, siralom. A szereplők elszórtan foglaltak helyet a közönség soraiban, és nekikezdtek, hogy egyenként beszámoljanak saját elmúlásukról. Hosszú történetek végét koronázta a kínkeserves halál és a zombilétbe való átlépés, volt ott minden, baleset, halált okozó nemi erőszak, gyilkosság, amit akartok.

PROGRAMOK MA A MARGÓN:

Ma egész nap gyerekprogramok a Margón. Info.

A Szatyorban Tóth Krisztina, Kiss Noémi, Radics Viktória és Forgács Zsuzsa. Info+RSVP.

Héttől a Rohamban Dragomán György történetére rajzolnak versenyben a képregényesek. Info+RSVP

A nap promenádja: 7-kor találkozunk az Európa pontban, onnan indul a séta este 11-ig. INFO+RSVP.

A halálmonológokat kis szkeccsek szakították meg. Zombi leszbikus pár szeretkezett a kulisszák takarásában, fiú küzdött tíz körömmel az elzombiasítás ellen, orális szex közben a kielégített zombi farka a lány kezében maradt, autista zombik debil táncot jártak a színpadon csontzenére. Közben az amúgy lelkes és ügyes technikusok laptopról bőszen vetítettek filmeket és híradórészleteket a Gólemtől Romeróig, alatta tréfás narráció, sűrű utalásháló, Halloween partikon szokásos fekete zombimaszkban grasszáló emberek, arab tőzsdések fehér ruhában, kínai forgalomirányító rendőrlány bottal a kezében, embermassza a chicagói tőzsdén, autók szomorú tömege az autópiacon, indiaiak a teherautón, mindenki egyforma, mindenki robot, a világ üresfejű, lomhán mozgó élőhalottak lerakata.

A közönség hamar rájött, hogy ez olyan darab, amiről büntetlenül ki- be lehet sétálni: volt, aki csak pisilni szaladt, vagy sörért ment ki a bárhoz, sokan azonban vissza se néztek. Vajdaiék előadásából ugyanis akár jót is ki lehetett volna hozni, mégis csúnya fiaskó lett. Régen szerettem a TÁP Színházat, mára képtelen vagyok jobb jelzőt találni az üresnél. Értem a zombimetaforát, a társadalmi mondanivalót, azt, hogy a fogyasztói világ, a globális kapitalizmus, a monoton munkavégzés élőhalottat csinál az emberből (ez mára valójában kopár sablon, a nyolcvanas években George A. Romero milliószor vesézte a témát, még a kétezres években is akadtak követői), a TÁP Színház szakadozott, slendrián, koncepciótlan, formátlan előadása azonban számomra elhelyezhetetlen. A társadalmon csattanó élcek mintha nem az én korosztályomnak szóltak volna (a közönség összetétele főként a húszas évei elején járók közül került ki, akárcsak a színészeké, ez talán nem véletlen, újszülöttnek minden vicc új?), a groteszkséget és az iróniát agyoncsapta a TÁPtól amúgy megszokott, jelen esetben csúnyán túlburjánzó obligát obszcenitás és öncélúság, a szerkezet (pontosabban annak hiánya) pedig tovább szaporította bennem a kérdőjeleket. Állítólag azért is csúszott az előadás félórát, mert a társulat nem fejezte be a próbát időben: szegények egyébként mindent megtettek, tehetségesek voltak és ügyesek, a rendezésnek, vagy annak a hatalomnak, ami ezt az előadást színpadra állította, azonban sikerült az ő igyekezetüket is nagyrészt hatástalanítania.

Lehet, hogy az Alatta felette – Zombie alaposan átgondolt, kidolgozott és mélyre szántó alkotás. Bevallom, időnként kiosontam a kocsmapulthoz sörbe kortyolni és cigibe slukkolni, mert nehezen viseltem a majd két óráig húzódó zombulást, és úgy éreztem, a darab szerkezete ezt a galádságot simán megengedi: elképzelhető, hogy sorsfordító jelenetekről és gondolatokról maradtam le. Ez esetben én kérek elnézést.
Ja, a zene amúgy jó volt.

Szerző: barraban • Címkék: színház zombi táp színház • 2011.04.16. 13:46

1 komment

A csodás és fura családok (Rokonok)

Péntek este fél 8-kor zsúfolásig megtelt a Thália Színház. Mindenki a híres rokonokra volt kíváncsi, akik annak rendje és módja szerint tűntek fel a pódiumon egymás után. A két Závada, a két Péterfy és a dupla dinamit Grecsó-testvérpár mulatságos és tanulságos estében részeltetett minket Winkler Nóra vezényletével.

Závada Pált valószínűleg nem kell bemutatni, fia, az Újonc művésznéven slammerkedő és verseket író Péter azonban új az irodalomszakmában. Bevezetőként néhány saját költeményt olvasott fel, majd elmesélte élete nagy vargabetűjét: irodalmár édesapja elleni lázadása a pénzzel való meghittnek gondolt kapcsolatban és a Közgázra való lázas készülődésben öltött testet, azonban igen hamar kiábrándult saját terveiből. Závada Pálról egyébként a közönség nagy kacagása közepette kiderült, hogy ugyanazt az utat járta be, mint saját fia (vagyis zsenge korában a közgáz őt is erősen megérintette, olyannyira, hogy el is végezte az egyetemet), és csak úgy sütött róla, hogy halál büszke Péterre. Janka estéi című, még be nem mutatott darabjából olvasott fel a beszélgetés végén, amihez Keresztes Tamás zenés betéteit játszották be: Péter és Pál naptárban való tökéletes összeillését gyönyörűen reprezentálta, ahogy lábfejük sokszor pontosan ugyanabban a ritmusban rángott a muzsikára.

tovább »

Szerző: barraban • Címkék: grecsó krisztián péterfy gergely závada pál akkezdet phiai grecsó zoltán závada péter • 2011.04.16. 11:50

Szólj hozzá!

Dallamos tavaszi párlat - fiatal költők a Kossuth klubban

A Kossuth Klub sokat hallott, patinás falai közt tavaszias hagymaszag terjeng. A szomszéd teremben az előző rendezvény csonthalmaira bukkannak a Határeset, elfogadom című beszélgetésre gyűlők. Üres borospoharak, felfalt sütemények morzsái árulkodnak a koradélutáni vendégseregről. Feltűnik a feltételezhető tettes is, egy félig üres tál körözött. Az ablak tárva ugyan, de a könnyfakasztó tavaszi párlat beveszi magát a légbe. Az est főszereplőit azonban nem kell féltenünk. Gázmaszk és úszószemüveg nélkül, kommandósokat megszégyenítő bátorsággal lépik át a szomszéd terem határát, ahonnan Szegő János moderátor ásványvizet ment, Csobánka Zsuzsa pedig poharakat szerez. A székek ovális alakba rendezve, laza, bensőséges terápiahangulat. Zeneterápia, ha úgy tetszik. Az ablakba tett erősítőből finom jazzfutamok gomolyognak. A beszélgetésre készülők az utolsó simításokat végzik laptopjukon, ujjuk zenére klampíroz a billentyűzeten. Nyolckezes, kvartett-improvizáció készül. A színpadnak kinevezett süppedős, kádárzöld fotelekben Csobánka Zsuzsa, Bajtai András, Nemes Z. Márió, vezényel: Szegő János. „Az élet beállta 18:32” – állapítja meg Szegő doktor, és útjára bocsátja az épp megszülető beszélgetést. Csobánka Zsuzsáról nem tudjuk ugyan meg, hogy szintén késődélutáni lány-e, mindenesetre ő is szülinapos. A klasszikus Halász Judit-dal kántálásától viszont ezúttal eltekint. Az első körkérdés arra vonatkozik, hogy szoktak-e az itt helyet foglaló fiatal költők, költőkként bemutatkozni, vagy inkább nem játsszák ki ezt a kártyát, takargatják soraikat? Elvégre – fordul meg a fejemben – Superman is Clark Kentként nyújt kezet. Bajtai azt válaszolja, hogy ha csajozásról van szó, akkor mindenképpen költő, egyéb esetben viszont óvatosan hangoztatja csak szépíróságát, az ahhoz hozzáragadó túlérzékenység-konnotáció okán. Nemes Z. szerint érdekes módon az író-titulushoz nem társul a költőnek élből kijáró féloldalas szent-debilség, így aztán – véli – írónak lenni biztosabb alibi. Márió jobban szeret a kritikus maszk mögé bújni, ami egy fokkal talán jobb csel. Csobánka Zsuzsa azt mondja, nem tudja pontosan, mikortól költő valaki, hiszen nyomtatásban, afféle ragadványnévként már az első folyóirat-megjelenéstől fogva kijár a költőség. Nemes Z. is bizonytalan, abban mindenesetre mindahányan megegyeznek, hogy az első kötet, az első könyv fontos helyfoglalást jelent. 

Remekül rezonálnak a beszélgetők, érzik a ritmust, továbbírják egymás gondolat-futamait. Kétség sem fér hozzá, jól szólnak együtt az azonos pályaszakaszban, közel azonos életkorban lévő alkotók. A hagymaszag tisztul, meg is feledkezünk róla. A költő-lét sajnos nem egy konstans állapot – így Bajtai András diagnózisa – hiszen minden vers elkészülte után ott a kétség, hogy vajon készülhet-e még egy hasonló színvonalú, vagy jobb netán. A kedvenc vers is változik minduntalan, ám azért általában a legfrissebb egyben a legtetszetősebb is – egyeznek meg a tárgyaló felek.  


Az est szándéka szerint költészet és zene össze-szelídítését is szolgálja, a résztvevők ezért számukra kedves, fontos slágereket is hoztak magukkal. Csobánka Zsuzsa a közeljövőben megjelenő regényéhez kapcsolódóan egy Marlene Dietrich-dalt, Bajtai András egy melankolikus-romantikus Chet Baker-opuszt, a My Funny Valentine-t, Nemes Z. Márió pedig egy sajátos filmzene-feldolgozást választott. Utóbbi dobpergős, kisbabasírós Hollywood-metál alatt Szegő szolidan léggitárt ragad. Eközben érdekes munkaverseny alakul ki az emeleten próbáló big banddel, akiket a szóval tartó hallgattat el. A dallamos este felolvasással zárul. Ikszeltünk a körözöttes-szagmintával, a költészet viszont jólesően legyőzött minket. 

Szerző: verespalne • Címkék: zene vers bajtai andrás csobánka zsuzsa nemes z márió szegő jános • 2011.04.16. 08:21

Szólj hozzá!

Péntek a Margón: Fiatalok, nemzetek, zombik és rokonok

A Margó második napja a a Kossuth Klubban kezdődik a Határeset, elfogadom keretében Szegő János fog szóval tartani olyan fiatal költőket mint Csobánka Zsuzsa, Nemes Z. Márió és Bajtai András. (RSVP)

Utána célszerű megkettőződni, mert míg héttől a Fogasházban keresik arra a választ, hogy megismerhető-e egy nép az irodalmán keresztül, fél nyolctól pedig már a Tháliában csapnak össze a vérségi kapcsolatban álló irodalmárok. A Fogasházbéli program angol nyelvű, úgy készüljön mindenki, hogy Bán Zsófia és Nádasdy Ádám angolul fog beszélgetni külföldi szerzőkkel. A program a Funzine és a hlo.hu közös szervezésében jött létre. (RSVP)

A Tháliában a Rokonok: Irodalmi családi vállalkozások című programon Pétery Bori és Pétery Gergely testvérek kategóriában mérkőzik meg, az idősb és ifjabb Závada csatájában apa és fia néz farkasszemet, az egyik Grecsó pedig videón lesz jelen, mert már 2011 van. (RSVP)

Az este zárásaként 21 órától az egykori Szikra mozit zombik lepik majd el: a TÁP Színház fertőző varietéje zárja majd az estét, utána buli, most lamantin DJ-kre lehet majd ropni.  (RSVP)

A táncrend:

18 óra, Kossuth Klub - Határeset, elfogadom: Fiatal költők és verseik (RSVP)
19 óra, Fogasház - Az irodalom margóján (RSVP)
19.30, Thália Színház - Rokonok: Irodalmi családi vállalkozások (RSVP)
21 óra, Szikra - Alatta ZOMBI, Felette ZOMBI (RSVP)

Szerző: verespalne • Címkék: színház rokonok grecsó krisztián péterfy gergely závada pál péterfy bori bajtai andrás csobánka zsuzsa szikra nemes z márió táp színház bán zsófia fogasház szegő jános kossuth klub grecsó zoltán závada péter • 2011.04.15. 11:00

Szólj hozzá!

Rihannás barbár rivallás a Corvintetőn

Csütörtökön este 8-tól a M’argó Slam programon slammerek és költők hada költözött a teljesen felújított Corvintetőre, hogy a Slam Poetry zsánerében mérjék össze kimondásra váró szavaktól duzzadó erejüket. A Magyarországon is egyre ismertebbé és kedveltebbé váló, a poézis, a rap és a színház ötvözeteként meghatározható, erősen szövegcentrikus műfaj specifikuma, hogy három percen belül kell ledarálni egy előre megírt saját szerzeményt, amit a közönség soraiból kiválasztott emberek minősítenek és pontoznak. Sokban hasonlít azokhoz a rapversenyekhez, melyeket a magyar néző például a 8 mérföld című, Eminem életét feldolgozó filmben láthatott, csak jóval közelebb áll a költészethez, és (legalábbis itt) nem egymással szemben állva és vitatkozva csatároztak a fellépők, hanem egymás után következtek. A műsorszámokat az előadó háta mögött villogó projektoron az előadott szöveghez passzoló képek kísérték (Tarr Bélát két-háromszor is láthattuk, új filmjének sorsa láthatólag több előadót foglalkoztatott).Ismert költők és híres slammerek szavatolták az est kiválóságát. A Pilvaxbeli irodalmi főzés miatt félórát késtem a rendezvényről, így legnagyobb bánatomra nem láthattam Závada „Újonc” Pétert, Simon Mártont, Süveg „Saiid” Márkot, és a tizenkilenc éves Antonovits „Kám4” Bencét sem. Megérkezésemkor épp Bárdos Deák Ági kezdett bele a maga produkciójába, ami ahhoz képest, hogy a Kontroll Csoport és az Ági és a fiúk legendás tagja valószínűleg nem gyúr mindennap Slam Poetryre a tükör előtt, egész jól sikerült. Őt a tehetséges Tengler „TG” Gergely követte, majd Szkárosi Endre költő nyűgözte le a közönséget előadásával, szellemes szövegkántálásával, és merész, Elvist megszégyenítő csípőmozgásával. Bencsik „Ponza” Ádám is nagy sikert aratott, Peer Krisztián költő azonban nem jelent meg, hiába szólongatta egyre csökkenő reménnyel az est házigazdája, MC Hugee (Mavrák Katalin).


A legkitörőbb sikert – megérdemelten – Gábor „Indiana” Tamás aratta, aki magabiztos belépőjével, invenciózus, kőprofin lenyomott számával („Rihannás barbár rivallás”, éljenek a Holt Költők!) azonnal a mezőny élére ugrott, csak úgy repkedtek a 10 pontok a levegőben. A döntőt is ő vette a legfölényesebben, ahol tíz, a közönség által megadott szóból kellett körülbelül félóra alatt új művet fabrikálni (a lelkes publikum nem könnyítette meg az előadók dolgát, olyan szavakat kiabált be a valamiért nehezen halló Hugeenak, mint például babaresz). Mivel Újonc és Saiid a párhuzamosan zajló Sadant koncert fellépői is voltak, ezen már nem tudtak megjelenni, így ők teljesen kimaradtak a látómezőmből. TG furcsamód ezzel a feladattal nehezen birkózott meg és bizonytalanul is adta elő a kissé harmatos végeredményt, Bárdos Deák Ági viszont fejből fújta el az elvileg akkor írt teljes, kicsit kiforratlan szöveget, ami valószínűleg improvizatív elemekkel bővült (vagy komputeragya van, nem tudom), Szkárosi Endre pedig vicces volt, mint első alkalommal is. Indiana azonban magabiztosan söpört le költőket és slammerkollégákat egyaránt a pódiumról, számára egy ilyen feladat megoldása puszta ujjgyakorlat lehetett, triumfálását mindenki biztosra vehette.


A verseny után szabaddá vált a színpad, mindenki számára nyitva állt a lehetőség, hogy privát krédóját jól beleslammelje a mikrofonba. Fél 11 tájban még nem gyűjtött össze a közönség elegendő bátorságot a szerepléshez, én pedig hazavonultam aludni. Ám ha valaki olvassa a cikket, aki a helyszínen tartózkodott, örülnék, ha elárulná.

Pénteken a Margó Fesztiválon:

18 óra, Kossuth Klub - Határeset, elfogadom: Fiatal költők és verseik (RSVP)
19 óra, Fogasház - Az irodalom margóján (RSVP)
19.30, Thália Színház - Rokonok: Irodalmi családi vállalkozások (RSVP)
21 óra, Szikra - Alatta ZOMBI, Felette ZOMBI (RSVP)

Szerző: verespalne • Címkék: indiana corvintető peer krisztián akkezdet phiai saiid ponza tg slam poetry johnny drama závada péter mc hugee antonovits bence süveg márk tengler gergely • 2011.04.15. 10:55

1 komment

Irodalmi főzőműsor a Pilvaxban

Csütörtök délután Balázs Attila, Cserna Szabó András és Bächer Iván ételrecepteket és
gasztronómiával kapcsolatos írásokat olvasott fel általuk ajánlott, a Pilvax pincérei által szervírozott ínyencségek kíséretében. A Hárman habarásban című rendezvényen a moderátori teendőket Péter Anna, a Malackaraj főszerkesztője látta el.


Szerencsém volt, remek helyet kaptam a legelső sorban, csinosan feldíszített asztalka kellős közepén. Beültettek mellém öt bájos idős hölgyet, akik jégbe hűtött borral koccintgatva érdekfeszítő családi titkokról fecsegtek, így tulajdonképpen nem unatkoztam olyan nagyon ahhoz képest, hogy a rendezvény több mint félórát csúszott. Akkor viszont megjelent Balázs Attila, és vele párhuzamosan az előétel: csevapcsicsa salátával.

Balázs a finomság eredetét és kultuszát ecsetelte, később a Litera.hu pályázatára készült Mátyás királyos meséjével adta a ritmust a hallgatóság lelkes rágása alá. Nem tudom, mi volt az a piros mártás (házi készítésű ajvár - a szerk.), amibe a csevapot tunkolhattuk, de meg kell vallanom, eszméletlen finom volt, így a hagyma sem hiányzott annyira, mint Balázs Attilának, aki többször is sérelmezte a csípős zöldség elmaradását.Cserna Szabó András remekbeszabott kockás ingben és hozzáillő sapkában, hanyagul egy Kosztolányi-képpel ellátott székhez támaszkodva (bizonyos szögből tűnt, mintha a jeles költő vállát karolgatná barátian) konferálta fel a szentesi nagymamája 1922-es receptkönyvében talált finomságot, melyet azonban a nagyi sosem készített el: a tárkonyos bárányragulevest. Blikk-stílust parodizáló novellája egy sarki kisközértben lezajló sajátságos vámpírtámadásról szólt, melynek célja valamilyen, az Európai Unió által a bolti polcokról leparancsolt tocsogós- véres-beles étel minden áron való megszerzése. Szerencsére a szervírozott szupé íze nem hasonlított az elbeszélésbeli, a szürcsölő hallgatóság körében borzongással vegyes kacajokkal fogadott ételrettenethez: finom volt és savanykás, talán egy kicsivel több bárányhússal és kevesebb sárgarépával jobban el tudtam volna képzelni.


Cserna Szabó diadalmas távozása után hosszabb szünetet tartottak, jóval hosszabbat, mint az első blokk után, a társaság nagy része pedig cigizni ment vagy a mosdóba távozott. Az est egyetlen hibáját a ritmusprobléma jelentette: néha túl hamar hozták az ételt, a következő fogásra meg sokat kellett várni, és nem mindig hangolódott össze megfelelően a felszolgálás és a fogyasztás aktusa a felolvasással. A főfogásnak és Bächernek sokáig nem akarózott megérkeznie, ha társasággal lettem volna, repül az idő, így viszont, mi tagadás, kicsit unatkoztam.

A hézagokat azonban be lehet tömni lelkességgel, irodalommal és előbb-utóbb megérkező ínycsiklandó ízekkel. Bächer Iván választása amúgy a csülök pékné módra elnevezésű klasszikus kosztra esett, Péter Anna és ő maga is elmondta: azért preferálta, mert rengeteg idő kell az elkészítéséhez (hat-nyolc óra), és nem szeret sietni. Hősnek éreztem magam, amikor kihozták az illatozó ételkölteményt, és volt erőm visszautasítani: a pincérek nem is vettek komolyan, hárman is felajánlották az adagjukat, mire kénytelenek voltak elhinni, hogy valóban féltem a vonalaimat és a nyugodt éjszakámat. Bächer megdicsérte a séfet, majd a Dubarry sertésszeletről olvasott fel nekünk egy rövid történetet. Távozása után Péter Anna az est utolsó szereplőjét, a madártejet szólította színpadra, melyet ő választott, ezt azonban már nem vártam meg. Egyrészt nem szeretem, másrészt
vártak a Corvintetőn a slammerek.

Pénteken a Margó Fesztiválon:

18 óra, Kossuth Klub - Határeset, elfogadom: Fiatal költők és verseik (RSVP)
19 óra, Fogasház - Az irodalom margóján (RSVP)
19.30, Thália Színház - Rokonok: Irodalmi családi vállalkozások (RSVP)
21 óra, Szikra - Alatta ZOMBI, Felette ZOMBI (RSVP)

Szerző: barraban • Címkék: főzés pilvax bacher iván balázs attila cserna szabó andrás • 2011.04.15. 10:53

Szólj hozzá!

Nem olyan forradalmi a magyar

Lehetett sejteni, hogy sűrű lesz a beszélgetés, ha Spiró György és Krzysztof Varga leülnek egy asztalhoz, már csak azért is, mert mindketten jól ismerik a másik fél nemzetének sajátosságait. Spiró is írt lengyel témájú történelmi regényt, Varga pedig a Turulpürkölt című kötetében mutatta meg korábban milyen sokat tud a magyar mentalitásról. - Helyszíni beszámoló a Margó Feszt nyitórendezvényéről az Anker Klubból.


A félig magyar származású Krzysztof Varga egy korábbi interjúban beszélt arról, hogy a magyaroknak ma is élő és fontos probléma Trianon, és bár a lengyeleknek is fontos a történelem, közel sincs ekkora hatással a mindennapi életre. Krysztof Varga szerint ez azért van így, mert Magyarországot és Lengyelországot másképp érintette az első világháború: Lengyelország akkor nyerte el függetlenségét, Magyarország viszont elvesztette területe kétharmadát és lakosságának jelentős részét is. A második világháború után Magyarországot megint csak seggbe rúgták, a lengyelek viszont hiába szívták meg, mégiscsak a győztesek oldalán jöttek ki a világégésből. Varga szerint részben ezért lehet, hogy a magyarokkal ellentétben a lengyelek nem dekorálják ki a kocsijukat a régi Lengyelország történelmi térképével, és soha senki nem mondja, hogy vissza kellene szerezni Lemberget vagy éppen Vilniust.

Spirót ebben a vonatkozásban a különbségek érdeklik. Szerinte a lengyelek sokkal jobban tisztelik az államukat, mint a magyarok, bár mindkét állam hajlamos volt megcsalni a lakóit, a magyar állam talán még inkább. Ezen kívül: míg Magyarország veszteségként élte meg a nemzetállam kialakulását (lásd Trianon), addig Lengyelországnak ez egyet jelentett a függetlenséggel. Ami a mentalitásbeli különbségeket illeti: a lengyelek képesek voltak fegyverrel szembeszállni a nácikkal, a magyarok között „két kezünkön meg lehet számolni” ki tette ezt meg. Miközben a lengyelek képesek és hajlamosak az aktív ellenállásra, addig a magyarok valamiért a passzív rezisztenciára rendezkedtek be.


Krzysztof Varga ezzel részben csakugyan egyetért: a lengyelek hamar lázba jönnek, a magyarok meg csak tűrnek, tűrnek, aztán persze, ha nincs más választás, mégiscsak felbolydulnak, ahogy azt 1956-ban és 2006-ban is megtették. De vajon miért van ez így? Miért kevésbé forradalmi a magyar? Talán a gulyáskommunizmusban szerzett Trabant vagy hétvégi telek miatt? Spiró szerint aligha, hiszen a hétvégi üdülőtelkeket és Trabantokat nem ajándékba kapták a magyarok a Kádár-éra idején, hanem bizony keményen megdolgoztak érte. Magyarországon valóban nem volt a szocializmusban a Szolidaritáshoz hasonló mozgalom, de ez egyébként is lengyel sajátosság Spiró szerint, hiszen például a szlovákoknál sem volt ilyen és a máshol sem. Ami viszont a huszadik századi forradalmakat illeti, szerinte ezek tipikusan tizenkilencedik századi jelenség mind a két országban. Aminek ahhoz van köze, hogy Lengyelország és Magyarország - még ma sem tudott teljesen leszámolni a feudális hagyományaival. A polgárosodás nem ment végbe, és ebben a tekintetben Lengyelország is visszafordult az utóbbi időben.

Krzysztof Varga szerint a másik jelentős különbség a két nemzet között a mobilitásban keresendő. A magyarokban kevesebb hajlandóság van, hogy elhagyják az országot, és külföldön keressék a boldogulást. A lengyelek ezzel szemben a határok megnyitása után tömegével indultak Nyugat felé. Spiró szerint a helyzet az, hogy azok, akik elhagyják Magyarországot, afféle minőségi emigrációt képeznek, a külföldre távozók nagy részének konvertibilis szakmája van: orvos, informatikus, értelmiségi. Spiró szerint azonban a válság hatására észlelhető az emigrációs tendencia visszafordulása. A magyar mobilitás alacsony szintjének egyébként szerinte az egyik oka, hogy a rendszerváltás után az állami lakásokat eladták a lakóknak, és egy saját tulajdonú lakást bizony nehezebb otthagyni, mint egy bérleményt.


Krysztof Varga utalt a magyar miniszterelnök Bécs-Moszkva-Brüsszel-ellenes, nemrégiben tett kijelentésére is, mondván a lengyel miniszterelnök aligha mondana ilyet. Ugyanakkor hozzátette, véletlenül sem akar a magyarok kritikusaként feltűnni, hiszen a magyar emberek számára sokkal kedvesebbek, mint a lengyelek. Míg Varsóban az életéért küzd, ha át kell kelnie az úton, Budapesten már messziről fékeznek az autóvezetők, és engedik áthaladni a gyalogosokat. Az élelmiszerboltban pedig csupa mosolygós eladónővel találkozik Budapesten, míg Varsóban a bolti eladók is bunkók.

Ha két író beszélget, óhatatlanul szóba kerülnek irodalmi kérdések is. Jelen esetben az, hogy van-e kelet-európai irodalom, illetve mennyire olvassák egymás irodalmát a kelet-európai nemzetek. Krzysztof Varga azt mondja, a lengyelek többnyire azt olvassák a kelet-európaiból, amit lefordítottak a nyelvükre, ilyen viszont nem sok van, így aligha tudnak komplex képet alkotni róla. A lengyelek leginkább az oroszokat olvassák, Szorokint és Pelevint, de szlovák, román és bolgár irodalmat jóval kevesebbet. Spiró szerint ez részben azért van, mert a lengyelek a saját irodalmukat az európai irodalmak közé sorolják, a többi kelet-európai irodalmat viszont kevéssé.

(Szerző: Kassai Zsigmond)

Pénteken a Margó Fesztiválon:

18 óra, Kossuth Klub - Határeset, elfogadom: Fiatal költők és verseik (RSVP)
19 óra, Fogasház - Az irodalom margóján (RSVP)
19.30, Thália Színház - Rokonok: Irodalmi családi vállalkozások (RSVP)
21 óra, Szikra - Alatta ZOMBI, Felette ZOMBI (RSVP)

Szerző: verespalne • Címkék: spiró györgy krzysztof varga anker krysztof varga • 2011.04.15. 10:00

29 komment · 1 trackback

Csütörtök a Margón: Zabálás, utcaverselés és Spiró sötét jövője

Csütörtökön 18 órakor Krysztof Varga és Spiró György beszélgetésével elrajtol a Margó Feszt az Ankerban. Kryzstof Varga Műmárvány síremlék című regényének szereplői a XXI. század elejéről indulnak a baljós jövőbe. A főhős, Piotr Paweł az élménygyűjtők társadalmában szocializálódik, amely 2023-ban elpusztul. 2006-ban születik egyetlen lánya, Zuzanna, aki harminckét éves korában már férfiúi közreműködés nélkül hozza világra a család történetét lezáró utódot, az elfuserált Megváltót, aki a krisztusi korba érve, 2071-ben beszéli el ezt a történetet. Spiró György Feleségverseny-ének főszereplője Magyarország, mely múltjában közösnek mutatkozik az általunk ismert hazával, viszont a mi mostani jelenünk ebben a regényben már a közelmúlt. Olyan múlt ez, amely nem hozott megoldásokat. A megoldások a regény idejében születnek. A haza keletkezőben van. Európáról, hazáról és jövővíziókról Vári György beszélget a két íróval. (RSVP)

Nem hivatalosan már délután elkezdődik a Margó, mert öttől, titokban elkezd főzni Cserna Szabó András, Bächer Iván és Balázs Attila, hogy amikor 19 órakor megérkezik a nép a Pilvaxba, akkor legyen mit enni a Hárman habarásban nevű programon. A menü nem lesz könnyű 2800 forintért: csevapcsicsa, bárányragu leves, csülök pékné. Annyit elárulhatunk, hogy volt egy elég izgulós szakasz, amikor Balázs Attila csigát akart főzni, mindezt tök komolyan. Az írók felolvasnak, beszélgetnek. (RSVP)

Kajával telten pedig irány a Corvintető. Már 20 órakor elkezdődik a kicsit rendhagyó M'argó Slam, amin költők küzdenek meg slammerekkel, hogy kiderüljön, ki a jobb utcaköltő, vagy mi. Voltam pár slam poetryn már, és mindig jó volt. Akik felállnak a színpadra, azok igazán odateszik magukat, ügyes szövegeket hoznak, és meglepő módon még saját szurkolótáboruk is van. Készülnek egy szöveggel előre, illetve ott helyben kapnak majd 10 szót, amire verselniük kell. Ebben a nagy professzorok Akkezdetphiai, de lesz itt sok meglepetés. Johnny Drama pakolja a lemezeket, utána meg buli. (RSVP)

Szerző: verespalne • Címkék: slam corvintető pilvax spiró györgy cserna szabó andrás slam poetry krzysztof varga krysztof varga • 2011.04.14. 13:51

Szólj hozzá!

Margó irodalmi fesztivál

2011. április 14. csütörtök

2011. április 14. 18 óra, Anker

Párhuzamos látomások - Krysztof Varga és Spiró György estje
Moderátor: Vári György

Kryzstof Varga Műmárvány síremlék című regényének szereplői a XXI. század elejéről indulnak a baljós jövőbe. A főhős, Piotr Paweł az élménygyűjtők társadalmában szocializálódik, amely 2023-ban elpusztul. 2006-ban születik egyetlen lánya, Zuzanna, aki harminckét éves korában már férfiúi közreműködés nélkül hozza világra a család történetét lezáró utódot, az elfuserált Megváltót, aki a krisztusi korba érve, 2071-ben beszéli el ezt a történetet. Spiró György Feleségversenyének főszereplője Magyarország, mely múltjában közösnek mutatkozik az általunk ismert hazával, viszont a mi mostani jelenünk ebben a regényben már a közelmúlt. Olyan múlt ez, amely nem hozott megoldásokat. A megoldások a regény idejében születnek. A haza keletkezőben van.

Európáról, hazáról és jövővíziókról Vári György beszélget a két íróval.

2011. április 14. 19 óra, Pilvax

Hárman habarásban - Irodalmi főzés felolvasással
Séfek: Cserna Szabó András, Bächer Iván és Balázs Attila
Moderátor: Péter Anna - malackaraj.hu

Vajon mit írtak eleink a szakácskönyvek margójára? Főzés közben született ötleteiket, átsuhanó gondolatokat, melyeket egy íz vagy illat felidézett bennük, piaci kofák nevét,bevásárlólistát, primőrárakat? Képzeljünk el egy vén receptkönyvet, és lapozzuk fel a családi ládafiában talált kincset. A Pilvaxban rendezett irodalmi főzésen három író három fogást főz saját családi receptgyűjteményéből, és hozzá történeteket olvas a vacsoraasztal mellett. A belépés díjtalan, a vacsora (előétel, leves, főétel, desszert) 2800 forintba kerül.

RSVP

2011. április 14. 20 óra, Corvintető

M'argó Slam - Költők és slammerek párbaja
Költők és slammerek: Szkárosi Endre, Simon Márton, Bárdos Deák Ágnes, Peer Krisztián, Ponza, Saiid, Újonc, TG, Indiana, Kám4
Látvány: Lee N’ Gum
Zene: Dj Johnny Drama
Konferansz: Hugee (Mavrák Katalin)

Hat slammer négy kortárs költőt hív versenyre! A kétfordulós csatában először Argó témájú szövegeket várunk, majd tízszavas versenyben küzdenek meg a résztvevők. A verseny végén a közönség soraiból választott zsűri bírálja el a produkciókat. A partit open mic és buli zárja.

RSVP

2011. április 15. péntek

2011. április 15. 18 óra, Kossuth Klub

Határeset, elfogadom - Fiatal költők és zenéik

Fiatal magyar költő vagy? És érvényesülsz? Komolyan vesznek? Komolyan veszed magad? Szerinted van hatása a versnek a körön kívül? Margón túl? Milyenek a mai margók? Mit lehet rá írni? Ráadásul: kedvenc zenék, jó számok, inspirált költemények, felolvasás, a JAK szerkesztésében.

Szóba hozók: Bajtai András, Csobánka Zsuzsa, Nemes Z. Márió
Szóval tartó: Szegő János

RSVP

2011. április 15. 19:30 óra, Thália Színház

Rokonok - Irodalmi családi vállalkozások
Péterfy Gergely és Péterfy Bori, Závada Pál és Závada Péter, Grecsó Krisztián és Grecsó Zoli
Moderátor: Winkler Nóra

Ha a család otthon versel, házizenél vagy épp rögtönzött színjátékot ad elő, az még a családban marad. Ám mi történik, ha a rokonokat – apát és fiút, fiú és lánytestvért, a fivéreket – virtuálisan vagy valóságosan, de együtt citáljuk színpadra, hogy közös, egymás ihlette írói, zenés, táncos produkcióval lepjék meg a közönséget? Bármi történjék is ebben a móriczi vagy még inkább Keresztapába illő helyzetben, rendkívüli pillanatoknak lehetünk tanúi.

RSVP

2011. április 15. 19:00 Fogasház

Az irodalom margóján: megismerhető-e a magyar nép az irodalma alapján? (A Funzine és HLO.hu közös szervezésében)

Lehet-e fegyver a nyelvi sokszínűség a cenzúra elleni harcban? A fordítás problematikája. Ezekről a kérdésekről tudhatsz meg többet magyar és külföldi szerzők szócsatáján és felolvasásán a Fogasházban, április 15-én pénteken, a FUNZINE, az Európa Pont és a Hungarian Literature Online irodalmi partyján. Nemzetközi irodalmi felolvasóest és közönségtalálkozó magyar és külföldi szerzőkkel. Az estet Huszti Gergely vezeti.
Hallgasd a történeteiket, kérdezz és bulizz velük: a magyar írók, Bán Zsófia és Nádasdy Ádám külföldi szerzőkkel (Olga Tokarczuk) beszélgetnek angol nyelven. A hangulatot DJ Clairvo és Big M fokozzák, finom borokkal kedveskedünk a résztvevőknek.
Regisztrálj az event@funzine.hu-n április 10-ig és részt vehetsz egy irodalmi játékon értékes nyereményekért! (Részletek a www.funzine.hu oldalon)

RSVP

2011. április 15. 21 óra, Szikra

Zombi-comics

Alatta ZOMBI Felette ZOMBI Varieté ZOMBI Előtte ZOMBI Utána ZOMBI MindenRossz ZOMBI

Hogyan kezdtem üszkösen rohadni?’ Intim férges vallomások.
Ótvarul szét vagyok esve!’ kortárs gennyes tánc-betétek.
Rohadó fél karomat odaadnám érted! Fertőző varieté számok.
TÁP Színház tagjai nedv edzik magukat a Szikra nagytermében.
Ettől leesik az állad!

RSVP

2011. április 16. szombat

Szamárfül a Margón – európai gyerekirodalmi fesztivál, Millenáris, Európa Pont
Ceremóniamester: Naszlady Éva, színésznő

2011. április 16. 10 óra Millenáris, Európa Pont

Hajnali csillag peremén - Kovács András Ferenc és Farkasházi Réka versmatinéja

KAF – aki Jack Cole és Lázáry René Sándor is egyben - azaz Kovács András Ferenc, az álnevek mögött rejtőző, alakváltoztató költő már legalább három verskönyvben ringatta rímekbe az aprókat. Az erdélyi költő megzenésített költeményeit Farkasházi Réka színésznő énekli a költő azonos című kötetének verseiből készült CD-jéről. "Kovács András Ferenc Hajnali csillag peremén című kötete 2008-ban az év gyerekkönyve lett – írja Farkasházi Réka a CD ajánlójaként. - Játékos, meseszép versei számomra a magyar gyermekirodalom legjobbjait, Weöres Sándort, Nemes Nagy Ágnest idézik. Ez a lemez részemről tisztelgés a költészet előtt, amely minden életkorban, mindenkit gazdagabbá és boldogabbá tehet. Hiszek a nyelv és zene szabadságának gyermekien tiszta érzésében." – Vers, zene, ének – hajnali csillagok!

RSVP

2011. április 16. 11 óra Millenáris, Európa Pont

Kompánia: Egy vidám süngyermek kalandjai – interaktív előadás - Andrus Kivirähk: Sári, Samu és a titkok című gyerekregénye alapján

Mi történik, ha nem foglalkozunk eleget az álmainkkal? Sári, Samu, anya, apa, Birka úr, a házmester és a SÜN története erre a kérdésre keresi a választ. Az interaktív előadást Andrus Kivirähk kortárs észt szerző gyerekregénye alapján a Kompánia színházi társulat hozta létre. A Kompánia azt a színházi hagyományt folytatja, ahol a közösség a főszereplője az előadásoknak és a mindennapi életnek. Előadásait erősen mozgásra épülő, de a szöveget mégis megtartó, zenei központú dramaturgia jellemzi. Szimbólumokat keres, amik hídként kötik össze a mély, tudat alatti világot a hétköznapi világgal. Interaktív gyerekelőadásaihoz a drámapedagógia eszköztárából merít, tiszta kommunikációt, empátiát, viselkedési és játékbátorságot fejleszt; az elfogulatlan, tabuk nélküli vizsgálódás gyakorlatát hangsúlyozza. Tagjai drámatanárok a budakeszi Mezei Mária Művészeti Iskolában. Legfontosabb feladatuknak a mesélést, a továbbmesélést tartják.
Az észt mese alapján drámapedagógiai játékokban és közös történetmesélésben vesznek részt a gyerekek.

Az Észt Intézet támogatásával

RSVP

2011. április 16. 12:30 Millenáris, Európa Pont

Könyvkötészet - kézműves foglalkozás

A Kompánia társulat délelőtt 11 órától látható előadáshoz kapcsolódóan kézműves foglalkozás várja az érdeklődő gyerekeket. Nem is akármilyen: a könyvkötészet rejtelmeibe avatják be őket.

RSVP

2011. április 16. 14:30 Millenáris, Európa Pont

A varázslatos léghajó - másfél órás mesejáték gyerekeknek, kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt, zenével, mondókákkal, énekekkel.

A mese folyamán bepillantunk Európa különböző népeinek híres, klasszikus vagy éppen újkeletű történeteibe. A gyerekek maguk is egy-egy történet részesei lehetnek, megformálhatják azok szereplőit, segíthetnek próbatételeikben. Útközben, különféle nyelveken, mondókákat tanulunk, zenélünk, mozgunk, táncolunk. Célunk az, hogy a gyerekek pici ízelítőt kapjanak egy-egy európai nemzet kultúrájából a meséin, irodalmán keresztül, így ösztönözve érdeklődésük, nyitottságuk más népek iránt.

RSVP

2011. április 16. 15:30 Millenáris, Európa Pont

Gergő és az álomfogók - Böszörményi Gyula meséi

A Gergő-sorozat nagy sikerű írója mesél. Ő találta ki Gergőt és az álomfogókat, a bűbájketrecet és a táltosviadalt, a az álomvámpírokat, a Gergő meseregényeket! De milyen varázslatos szereplők keltek életre a scifi-, fantasy- és meseregényíró későbbi történeteiben? Folytatódhat-e és hogyan Gergő története? Erre találnak választ közösen: az író és a gyerekek.

RSVP

Vendég: Kálloy Molnár Péter

2011. április 16. 16:30 Millenáris, Európa Pont

A Maszat-hegyen innen - Varró Dániel meséi

A Túl a Maszat-hegyen című történet hőse, Muhi Andris nem is sejti, mire vállalkozik, mikor elindul a Maszat-hegyen túlra, hogy meglátogassa régen látott jó barátját, Maszat Jankát, Makula bácsit, Szösz nénét és a Maszat-hegy többi békés lakóját, ugyanis nagy veszedelmek fenyegetik. A Partvis Attila vezette, barbár takarítók több házban rajtaütésszerűen kitakarítanak. A gonosz Paca cár, a maszat-hegyi trónbitorló pedig ördögi tervet eszelt ki, hogy az egész világot telepacázhassa. Muhi Andris azonban Badarországon át eljut a Maszat-hegyen túlra, ahol mindenkivel szembeszáll, és számos titokra fény derül…” A verses meseregény szerzője, Varró Dani – immáron apuka – a Maszat-hegy rejtelmeibe és új gyerekverseinek titkába avatja be a gyerekeket.

RSVP

2011. április 16. 17 óra, Szatyor

Bölcsőd az – Nőírók a születésről - Forgács Zsuzsa, Radics Viktória, Kiss Noémi, Tóth Krisztina
Moderátor: Gyárfás Dorka

Életet adni egy gyermeknek: az egyik legkatartikusabb és megkérdőjelezhetetlenül női tapasztalat. De hogyan lesz belőle irodalom? A mű, amely a „Víz Házáról”, az anyaméhről, a legelső bölcsőről, vagyis magáról az életről, az élet eredetéről beszél, megvilágít-e hangfekvésében, nyelvében, metaforikájában, stílusában vagy gondolatiságában valami olyat, amiről beszélni nem lehet? Szövegek a termékenységről, életről és testről.

RSVP

2011. április 16. 19-23 óra, 4-6-os vonala

Európai Irodalom Éjszakája - 15 ország, 15 író, 15 műve, 15 különböző helyszínen a 4-6-os vonalán a TÁP Színházzal
Indulás: Millenáris, Európa Pont, 19:00
Érkezés és buli: Fogasház

Fedezd fel Budapest új arcát és közben ismerkedj meg izgalmas európai írók műveivel a TÁP Színház előadásában! Áprilisban egy éjszakára az európai irodalmak Budapestre költöznek. Az EUNIC és az Európa Pont szervezésében az este folyamán a résztvevők a TÁP Színház művészeinek alternatív tolmácsolásában felfedezhetik fel maguknak újra Budapestet, egy- egy könyv részletéhez kapcsolódó helyszínen: Millenáris Park, Güll Baba türbe, Westend teteje, Burberry üzlet, Írók Boltja, Fogasház, New York-palota.
Bővebb információ

RSVP

2011. április 16. 19 óra, Roham

Comixer - Egy író Rohamban – Improvizációs irodalmi és comicsest
Vendégek: Dragomán György, Rajzolnak: Csordás Dániel, Felvidéki Miklós, Fritz Zoltán, Tálosi András "Spuri".

Egy mindenkiért, mindenki egyért! Vegyünk egy írót, hívják úgy, hogy Dragomán György, hívjunk meg hozzá jó pár képregény-rajzolót, és (co)mixeljük őket össze. Az első hazai Képregénybajnokság selejtezőjén kezdjen el mesélni az író, szóljon bele, aki hallja, alakuljon a történet, haladjon nyílegyenesen, vagy vegyen laza fordulatokat, dolgozzanak közben a kezek, rajzoljon egyszerre legalább három képregényes, „vakon”, mert nem látják egymást, a történetmesélő író azonban legyen végig képben, figyelje a születő munkákat, a végén pedig voksol a közönség: a legügyesebb elnyeri méltó jutalmát. Mindezek után este 10-től indul a képregénybuli, ahová a jelmezben érkezők között képregényes ajándékokat osztanak szét a szervezők.

2011. április 17. vasárnap

Szamárfül a Margón – európai gyerekirodalmi fesztivál, Millenáris - Európa Pont
Ceremóniamester: Naszlady Éva, színésznő

2011. április 17. 10 óra Millenáris, Európa Pont

Boribon és Kippkopp - Marék Veronika meséi

A Kockásfülü nyúl, Boribon és Annipanni meg a híres Kippkopp most egy asztalhoz ül. „Játszom egész életemben” – mondja Marék Veronika, és erre, vagyis játékra hívja most közönségét is az egyik legnépszerűbb magyar gyerekkönyv-szerző. „Kippkopp sétálgat a nyári réten. Játszótársat keres. A katicabogárral jót lehet játszani, csakhogy gondol egyet, és elrepül. Kippkopp elindul, hogy megkeresse.” – Mese, vetítés és játék! Tartsunk vele!

RSVP

2011. április 17. 11 óra Millenáris, Európa Pont

Bogyó és Babóca mesél - Bartos Erika meséi

Időnként minden madzagon támad egy kis gubanc. És minden családban támad egy kis gubanc. Vagy egy nagyobb. Vagy egy közepes. Pedig kezdetben a legtöbb madzag egyenes. És a legtöbb család tagjai szeretik egymást. Rejtély, honnan jön mégis a gubanc. Bizony jön és támad, és akkor aztán lesz fogak csikorgatása és vicsorgatása. Meg könnyek kicsorgatása. Bartos Erika nagy érdeme, hogy a begubancolódott madzagot, akarom mondani családot, akarom mondani helyzetet mindig kedvesen, leleményesen, derűsen oldja meg. Úgy, hogy öröm ebben a családban lenni. Még a cserepadon, olvasónak is – írja Lackfi János Bartos Erika könyveiről. Az Anna, Peti, Gergő és a Bogyó és Babóca szerzője mesél és vetít.

2011. április 17. 12 óra Millenáris, Európa Pont

Bogyó és Babóca – filmvetítés

A Bogyó és Babóca – 13 mese (2010) M. Tóth Géza rendezésében készült magyar animációs film, amely Bartos Erika azonos című mesekönyv-sorozatának adaptációja. A mesélő, Pogány Judit több mint hetven figurának kölcsönzi hangját.

RSVP

2011. április 17. 14 óra Millenáris, Európa Pont

Olvassunk együtt! - Adj egy könyvet, és adtál egy világot!

Az Olvassunk együtt!-kampány és a Margó Fesztivál közös könyvgyűjtő akciója az Európa Pontban!

A program központi eleme a közös olvasás: közismert személyiségek olvasnak együtt a gyerekekkel és szüleikkel. Ha van megunt, kiolvasott gyerekkönyved, ha szeretnéd elősegíteni, hogy az olvasás, a mesék, a versek minden gyerek életének része lehessen, hozd el nekünk április 15. és 18. között a Millenárison található Európa Pontba! Az olvasással és a művészeti foglalkozások segítségével élénkíteni szeretnénk a társadalmi párbeszédet, fel akarunk lépni a megosztottság ellen és a megbékélés mellett. Az Olvassunk együtt!-sorozat keretében az összegyűlt könyveket a hátrányos helyzetű településeken élő gyerekekhez juttatjuk el. Az OSI Roma Programja által, 2010. áprilisában indított Olvassunk együtt! kampány elsődleges célja az, hogy ösztönözze és elősegítse az elszegényedett családok, gyerekek és szülők rendszeres olvasását.

RSVP

2011. április 17. 15 óra, Godot

Milyen Margó teste? - Írói dumaszínház
Vendégek: Garaczi László, Para-Kovács Imre, Kormos Anett

Kortárs írók és színészek dumasínháza Margóról (jav. margóról). Milyen Margó teste? Vastag, keskeny, széles? Hogy állnak Margón a széljegyzetek? Mennyire csábos a szövegtest és mellette (a) Margó? Ki vagy mi van M/margón? E nem oly marginális kérdésről hallhatunk szórakoztató és/vagy elgondolkodtató előadásokat a Godot-ban.

RSVP

2011. április 17. 17 óra, Petőfi Irodalmi Múzeum

Rájátszás - Dalköltők és költődalnokok estje
Fellépnek: Borbély Szilárd, Háy János, Karafiáth Orsolya, Beck Zoltán, Kollár-Klemencz László.

„Én tudom a dallamot, te tudod a szót”, vagy fordítva. Állítsunk párba egy költőt és egy dalszerzőt. Válasszon ki a költő egy ismert dalt, a dalnok egy szeretett verset. Írjon az egyik dallamot, a másik új szöveget. Ne tudjanak egymásról. Eresszük őket össze egy színpadon. Ne hagyjunk egérutat. Nézzük csak élvezettel az öröm vagy a gutaütés jeleit az arcokon. Kergessük be őket a végén a mikrofonok elé. És adjunk nekik egy közös, megoldhatatlan feladatot! Igazi örömköltésre számíthatunk!

RSVP

2011. április 17. 19 óra, Műcsarnok

Duna-legendárium

A Hungarofest és a Litera Duna-legendárium programjának zárórendezvénye
A Litera irodalmi portál húsz kortárs szerzőt kért arra, hogy írjon a Dunához kötődő, valós alapokon nyugvó vagy valósnak tűnő, fiktív mai legendát. Ezzel párhuzamosan nyílt irodalmi és fotópályázaton is versengenek a vállalkozó szellemű alkotók. A kortárs írók műveiből diákzsűri választja ki a legjobbat, amely elnyeri az idei Litera-díjat, de a nyílt pályázatok remekei is jutalmat érdemelnek. A díjak átadására a műcsarnoki partin kerül sor. Felolvasnak a legjobbnak ítélt kortárs legendamesélők, és elhangzik egy a nyílt pályázatra érkezett művek közül is, miközben a vásznon a legizgalmasabb Duna-fotók peregnek. A díjátadás és a felolvasás után koncert és buli is lesz.

Koncert: Új Párduc (Ex-Szőranya. Tagok: Keresztesi József - ének, dalszövegek, Borosi Gábor – basszusgitár, Komenczi Bálint – gitár, Fekete József, Kicsi – dob, Berezvai Márta – trombita)
Látvány és zene: Vj Unflyable / Dj Lee’ngum

Bővebben a Duna-legendáriumról

RSVP

Szerző: barraban • Címkék: zene vers dal dalszöveg szamárfül európai irodalom éjszakája európai gyerekirodalmi fesztivál összes program • 2011.04.04. 00:30

Szólj hozzá!

Kám4 (Antonovits Bence)

Ki ő?

Mindössze 19 éves, de a Slam Poetry Budapest legtöbb tíz szavas versenyének győztese, számos fellépésen van túl, miközben állatorvosnak készül és lelkes fal- és hegymászó.

Miért szeretjük?


Kora ellenére komoly témájú szövegeiért és lelkesedéséért.

Kötelező:


Bihali Áronnal közös fellépése a Tilos Slam-en
 

Hol láthatjuk?

2011. április 14. 20 óra, Corvintető - M'argó Slam - Költők és slammerek párbaja
 

Szerző: verespalne • Címkék: vers slam corvintető slam poetry kám4 antonovits bence • 2011.04.04. 00:28

Szólj hozzá!

IndianA (Gábor Tamás)

Ki ő?

Többszörös freestyle-bajnok és Slam Poetry előadó, számos Slam versenyen dobogós helyezést ér el (pl. TILOS SLAM LIBERATION 2009, I. hely). Alaphelyzetben digitális grafikus, designer.

Miért szeretjük?

Szójátékaiért és természetességéért.

Kötelező:

Leon a proli című blogja

Hol láthatjuk?

2011. április 14. 20 óra, Corvintető - M'argó Slam - Költők és slammerek párbaja

 

Szerző: verespalne • Címkék: vers indiana slam corvintető slam poetry gábor tamás • 2011.04.04. 00:24

Szólj hozzá!

Ponza (Bencsik Ádám)

Ki ő?

1997-től 2011-ig címszavakban: Dj Mango, Totoja klub, Firma, NKS-sel Azidőurai; első Mikrofon Party-győzelem; Faktorlabor, Kreol beattape-ek, S-10 records, Urban Superheroes Slam 2. helyezés.

Miért szeretjük?

Cinikus, hiperasszociatív szövegeiért és laza stílusáért.

Kötelező:

Szótagbazár című blogja, valamint a Hé, te cigizel?

Hol láthatjuk?

2011. április 14. 20 óra, Corvintető  - M'argó Slam - Költők és slammerek párbaja

Szerző: verespalne • Címkék: vers slam corvintető ponza slam poetry bencsik ádám • 2011.04.04. 00:22

Szólj hozzá!

TG - Napherceg (Tengler Gergely)

Ki ő?

A Slam Poetry Budapest legtehetségesebb „felfedezettje” és úttörője, a Singas Project vendégművésze, a Sétálók Klubjának legnagyobb híve; a 2010-es Sziget Fesztiválon megrendezett EU Trio Nemzetközi Slam 3. helyezettje.

Miért szeretjük?

Egyszerre széttört és összeszőtt szövegeiért és sokkoló stílusáért.

Kötelező:

A Sétálók klubja

Hol láthatjuk?

2011. április 14. 20 óra, Corvintető - M'argó Slam - Költők és slammerek párbaja

 

Szerző: verespalne • Címkék: vers slam corvintető tg slam poetry tengler gergely • 2011.04.04. 00:20

Szólj hozzá!

Az irodalom margóján

2011. április 15., 19:00, Fogasház

Az irodalom margóján: megismerhető-e a magyar nép az irodalma alapján? (A Funzine és HLO.hu közös szervezésében)

Lehet-e fegyver a nyelvi sokszínűség a cenzúra elleni harcban? A fordítás problematikája. Ezekről a kérdésekről tudhatsz meg többet magyar és külföldi szerzők szócsatáján és felolvasásán a Fogasházban, április 15-én pénteken, a FUNZINE, az Európa Pont és a Hungarian Literature Online irodalmi partyján.

Nemzetközi irodalmi felolvasóest és közönségtalálkozó magyar és külföldi szerzőkkel.
Az estet Huszti Gergely vezeti.

Hallgasd a történeteiket, kérdezz és bulizz velük: a magyar írók, Bán Zsófia és Nádasdy Ádám külföldi szerzőkkel (Olga Tokarczuk) beszélgetnek angol nyelven. A hangulatot DJ Clairvo és Big M fokozzák, finom borokkal kedveskedünk a résztvevőknek.

Regisztrálj az event@funzine.hu-n április 10-ig és részt vehetsz egy irodalmi játékon értékes nyereményekért! (Részletek a www.funzine.hu oldalon)

RSVP

Szerző: verespalne • Címkék: nádasdy ádám bán zsófia fogasház • 2011.03.31. 16:48

Szólj hozzá!

A varázslatos léghajó

2011. április 16, 14:30, Millenáris - Európa Pont

A varázslatos léghajó - másfél órás mesejáték gyerekeknek, kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt, zenével, mondókákkal, énekekkel.

A mese folyamán bepillantunk Európa különböző népeinek híres, klasszikus vagy éppen újkeletű történeteibe. A gyerekek maguk is egy-egy történet részesei lehetnek, megformálhatják azok szereplőit, segíthetnek próbatételeikben. Útközben, különféle nyelveken, mondókákat tanulunk, zenélünk, mozgunk, táncolunk. Célunk az, hogy a gyerekek pici ízelítőt kapjanak egy-egy európai nemzet kultúrájából a meséin, irodalmán keresztül, így ösztönözve érdeklődésük, nyitottságuk más népek iránt.

Szamárfül a Margón – európai gyerekirodalmi fesztivál keretében

RSVP

 

Szerző: barraban • Címkék: gyerek mese színház szamárfül gyerekprogram európai gyerekirodalmi fesztivál • 2011.03.30. 18:42

Szólj hozzá!

Saiid (Süveg Márk)

Ki ő?

Az Akkezdet Phiai nevezetű rap- és slampoetry zenekar tagja Saiid néven. A 2010-ben megrendezett Budapest Slam 3. és a Sajtószabadság Slam győztese.

Miért szeretjük?

Az összes szövegéért és az Újonccal a Slam népszerűsítéséért.

Kötelező:

A Kiskece.

Hol láthatjuk?

2011. április 14. 20 óra, Corvintető - M'argó Slam, Költők és slammerek párbaja
 

Szerző: barraban • Címkék: vers slam corvintető akkezdet phiai saiid slam poetry süveg márk • 2011.03.29. 17:12

Szólj hozzá!

Kálloy Molnár Péter

Ki ő?

1970. június 6-án született Mezőcsáton. A színészkedés mellett énekel, gitározik, drámákat fordít, és verseket ír. A Beugró című improvizációs tévéműsor egyik állandó szereplője.

Miért szeretjük?

Sokoldalúsága lenyűgöző, de a legtöbben a Beugróban nyújtott bájosan esetlen fellépéseit ismerjük.

Kötelező

A Beugrón kívül színházban és filmen is megtekinteni.

Hol láthatjuk?


2011. április 6. 15:30,  Millenáris, Európa Pont - Gergő és az álomfogók - Böszörményi Gyula meséi 

Szamárfül a Margón - Európai Gyerekirodalmi Fesztivál keretében

 

 

Szerző: barraban • Címkék: gyerek mese szamárfül böszörményi gyula gyerekprogram kálloy molnár péter gergő és az álomfogók európai gyerekirodalmi fesztivál • 2011.03.29. 16:53

Szólj hozzá!