Rothadó zombik lepték el a Szikrát

A rossz színház csinálásának nehéz misszióját felvállaló társulat pénteken este a Szikrában tartotta zombiestjét. Hosszú volt és kíméletlen.

Fél 10-kor kezdődött az Alatta felette - Zombie című darab gomolygó füsttel, síri hangulattal, thrillereket idéző zenével. Zöld fények, twillight zone, tépett ruhában betámolygó színészek, nézőijesztgetés, vad sikkantások, halálhörgés, siralom. A szereplők elszórtan foglaltak helyet a közönség soraiban, és nekikezdtek, hogy egyenként beszámoljanak saját elmúlásukról. Hosszú történetek végét koronázta a kínkeserves halál és a zombilétbe való átlépés, volt ott minden, baleset, halált okozó nemi erőszak, gyilkosság, amit akartok.

PROGRAMOK MA A MARGÓN:

Ma egész nap gyerekprogramok a Margón. Info.

A Szatyorban Tóth Krisztina, Kiss Noémi, Radics Viktória és Forgács Zsuzsa. Info+RSVP.

Héttől a Rohamban Dragomán György történetére rajzolnak versenyben a képregényesek. Info+RSVP

A nap promenádja: 7-kor találkozunk az Európa pontban, onnan indul a séta este 11-ig. INFO+RSVP.

A halálmonológokat kis szkeccsek szakították meg. Zombi leszbikus pár szeretkezett a kulisszák takarásában, fiú küzdött tíz körömmel az elzombiasítás ellen, orális szex közben a kielégített zombi farka a lány kezében maradt, autista zombik debil táncot jártak a színpadon csontzenére. Közben az amúgy lelkes és ügyes technikusok laptopról bőszen vetítettek filmeket és híradórészleteket a Gólemtől Romeróig, alatta tréfás narráció, sűrű utalásháló, Halloween partikon szokásos fekete zombimaszkban grasszáló emberek, arab tőzsdések fehér ruhában, kínai forgalomirányító rendőrlány bottal a kezében, embermassza a chicagói tőzsdén, autók szomorú tömege az autópiacon, indiaiak a teherautón, mindenki egyforma, mindenki robot, a világ üresfejű, lomhán mozgó élőhalottak lerakata.

A közönség hamar rájött, hogy ez olyan darab, amiről büntetlenül ki- be lehet sétálni: volt, aki csak pisilni szaladt, vagy sörért ment ki a bárhoz, sokan azonban vissza se néztek. Vajdaiék előadásából ugyanis akár jót is ki lehetett volna hozni, mégis csúnya fiaskó lett. Régen szerettem a TÁP Színházat, mára képtelen vagyok jobb jelzőt találni az üresnél. Értem a zombimetaforát, a társadalmi mondanivalót, azt, hogy a fogyasztói világ, a globális kapitalizmus, a monoton munkavégzés élőhalottat csinál az emberből (ez mára valójában kopár sablon, a nyolcvanas években George A. Romero milliószor vesézte a témát, még a kétezres években is akadtak követői), a TÁP Színház szakadozott, slendrián, koncepciótlan, formátlan előadása azonban számomra elhelyezhetetlen. A társadalmon csattanó élcek mintha nem az én korosztályomnak szóltak volna (a közönség összetétele főként a húszas évei elején járók közül került ki, akárcsak a színészeké, ez talán nem véletlen, újszülöttnek minden vicc új?), a groteszkséget és az iróniát agyoncsapta a TÁPtól amúgy megszokott, jelen esetben csúnyán túlburjánzó obligát obszcenitás és öncélúság, a szerkezet (pontosabban annak hiánya) pedig tovább szaporította bennem a kérdőjeleket. Állítólag azért is csúszott az előadás félórát, mert a társulat nem fejezte be a próbát időben: szegények egyébként mindent megtettek, tehetségesek voltak és ügyesek, a rendezésnek, vagy annak a hatalomnak, ami ezt az előadást színpadra állította, azonban sikerült az ő igyekezetüket is nagyrészt hatástalanítania.

Lehet, hogy az Alatta felette – Zombie alaposan átgondolt, kidolgozott és mélyre szántó alkotás. Bevallom, időnként kiosontam a kocsmapulthoz sörbe kortyolni és cigibe slukkolni, mert nehezen viseltem a majd két óráig húzódó zombulást, és úgy éreztem, a darab szerkezete ezt a galádságot simán megengedi: elképzelhető, hogy sorsfordító jelenetekről és gondolatokról maradtam le. Ez esetben én kérek elnézést.
Ja, a zene amúgy jó volt.

Szerző: barraban • Címkék: színház zombi táp színház • 2011.04.16. 13:46

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://margofeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr322830927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fake Plastic Girl · http://esque.blog.hu/ 2011.04.17. 09:06:53

Jaj, ez elég borzasztó lehetett...
Lehet, hogy jobban megérte volna egyx ilyenen részt venni! haerdekel.blog.hu/2011/03/10/zombik_setaja
süti beállítások módosítása