Irodalmi főzőműsor a Pilvaxban

Csütörtök délután Balázs Attila, Cserna Szabó András és Bächer Iván ételrecepteket és
gasztronómiával kapcsolatos írásokat olvasott fel általuk ajánlott, a Pilvax pincérei által szervírozott ínyencségek kíséretében. A Hárman habarásban című rendezvényen a moderátori teendőket Péter Anna, a Malackaraj főszerkesztője látta el.


Szerencsém volt, remek helyet kaptam a legelső sorban, csinosan feldíszített asztalka kellős közepén. Beültettek mellém öt bájos idős hölgyet, akik jégbe hűtött borral koccintgatva érdekfeszítő családi titkokról fecsegtek, így tulajdonképpen nem unatkoztam olyan nagyon ahhoz képest, hogy a rendezvény több mint félórát csúszott. Akkor viszont megjelent Balázs Attila, és vele párhuzamosan az előétel: csevapcsicsa salátával.

Balázs a finomság eredetét és kultuszát ecsetelte, később a Litera.hu pályázatára készült Mátyás királyos meséjével adta a ritmust a hallgatóság lelkes rágása alá. Nem tudom, mi volt az a piros mártás (házi készítésű ajvár - a szerk.), amibe a csevapot tunkolhattuk, de meg kell vallanom, eszméletlen finom volt, így a hagyma sem hiányzott annyira, mint Balázs Attilának, aki többször is sérelmezte a csípős zöldség elmaradását.



Cserna Szabó András remekbeszabott kockás ingben és hozzáillő sapkában, hanyagul egy Kosztolányi-képpel ellátott székhez támaszkodva (bizonyos szögből tűnt, mintha a jeles költő vállát karolgatná barátian) konferálta fel a szentesi nagymamája 1922-es receptkönyvében talált finomságot, melyet azonban a nagyi sosem készített el: a tárkonyos bárányragulevest. Blikk-stílust parodizáló novellája egy sarki kisközértben lezajló sajátságos vámpírtámadásról szólt, melynek célja valamilyen, az Európai Unió által a bolti polcokról leparancsolt tocsogós- véres-beles étel minden áron való megszerzése. Szerencsére a szervírozott szupé íze nem hasonlított az elbeszélésbeli, a szürcsölő hallgatóság körében borzongással vegyes kacajokkal fogadott ételrettenethez: finom volt és savanykás, talán egy kicsivel több bárányhússal és kevesebb sárgarépával jobban el tudtam volna képzelni.


Cserna Szabó diadalmas távozása után hosszabb szünetet tartottak, jóval hosszabbat, mint az első blokk után, a társaság nagy része pedig cigizni ment vagy a mosdóba távozott. Az est egyetlen hibáját a ritmusprobléma jelentette: néha túl hamar hozták az ételt, a következő fogásra meg sokat kellett várni, és nem mindig hangolódott össze megfelelően a felszolgálás és a fogyasztás aktusa a felolvasással. A főfogásnak és Bächernek sokáig nem akarózott megérkeznie, ha társasággal lettem volna, repül az idő, így viszont, mi tagadás, kicsit unatkoztam.

A hézagokat azonban be lehet tömni lelkességgel, irodalommal és előbb-utóbb megérkező ínycsiklandó ízekkel. Bächer Iván választása amúgy a csülök pékné módra elnevezésű klasszikus kosztra esett, Péter Anna és ő maga is elmondta: azért preferálta, mert rengeteg idő kell az elkészítéséhez (hat-nyolc óra), és nem szeret sietni. Hősnek éreztem magam, amikor kihozták az illatozó ételkölteményt, és volt erőm visszautasítani: a pincérek nem is vettek komolyan, hárman is felajánlották az adagjukat, mire kénytelenek voltak elhinni, hogy valóban féltem a vonalaimat és a nyugodt éjszakámat. Bächer megdicsérte a séfet, majd a Dubarry sertésszeletről olvasott fel nekünk egy rövid történetet. Távozása után Péter Anna az est utolsó szereplőjét, a madártejet szólította színpadra, melyet ő választott, ezt azonban már nem vártam meg. Egyrészt nem szeretem, másrészt
vártak a Corvintetőn a slammerek.

Pénteken a Margó Fesztiválon:

18 óra, Kossuth Klub - Határeset, elfogadom: Fiatal költők és verseik (RSVP)
19 óra, Fogasház - Az irodalom margóján (RSVP)
19.30, Thália Színház - Rokonok: Irodalmi családi vállalkozások (RSVP)
21 óra, Szikra - Alatta ZOMBI, Felette ZOMBI (RSVP)

Szerző: barraban • Címkék: főzés pilvax bacher iván balázs attila cserna szabó andrás • 2011.04.15. 10:53

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://margofeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr812827782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása