Andrus Kivirähk

1970. augusztus 17-én született Tallinban, Észtországban. 1993-ban végzett a Tartui Egyetem újságíró szakán. A fiatal észt írónemzedék egyik legizgalmasabb és legismertebb alakja, rengeteg díjat nyert, szatirikus hangvételű műveit számos nyelvre lefordították, regényeivel, színdarabjaival, gyermekkönyveivel, rajzfilm-forgatókönyveivel belopta magát az olvasók szívébe.

Ördöngös idők című fergeteges humorú regényében különleges lények, mumusok és krattok kísértenek egy kis észt falucska jámbor lakosai között: a harminc nap alatt játszódó műben remekül megfér egymással az észt néphagyomány és a földhözragadt realitás világa.

32 ezer eladott példányával 2000-ben Kivirähk lett Észtország legnépszerűbb írója. Sári, Samu és a titkok című gyerekkönyvében a szereplők, gyerekek és felnőttek egyaránt az unalmas szürke hétköznapokon kívül saját titkos, álomszerű világgal is rendelkeznek, melybe áthatolva legnagyobb vágyaikat valósíthatják meg. Tavaly a Merlin Színházban is bemutatott A kék vagon című komédiájában a kommunista éra alatt szocializálódott szereplők születésnapi vodkázgatás közben nosztalgiázva néznek szembe gyermekkoruk szocialista jelképektől hemzsegő világával.

Az Észt Intézet támogatásával

Szerző: barraban • Címkék: gyerek mese színház szamárfül gyerekprogram andrus kivirähk európai gyerekirodalmi fesztivál • 2011.03.22. 18:11

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://margofeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr622762778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása