Rihannás barbár rivallás a Corvintetőn

Csütörtökön este 8-tól a M’argó Slam programon slammerek és költők hada költözött a teljesen felújított Corvintetőre, hogy a Slam Poetry zsánerében mérjék össze kimondásra váró szavaktól duzzadó erejüket. A Magyarországon is egyre ismertebbé és kedveltebbé váló, a poézis, a rap és a színház ötvözeteként meghatározható, erősen szövegcentrikus műfaj specifikuma, hogy három percen belül kell ledarálni egy előre megírt saját szerzeményt, amit a közönség soraiból kiválasztott emberek minősítenek és pontoznak. Sokban hasonlít azokhoz a rapversenyekhez, melyeket a magyar néző például a 8 mérföld című, Eminem életét feldolgozó filmben láthatott, csak jóval közelebb áll a költészethez, és (legalábbis itt) nem egymással szemben állva és vitatkozva csatároztak a fellépők, hanem egymás után következtek. A műsorszámokat az előadó háta mögött villogó projektoron az előadott szöveghez passzoló képek kísérték (Tarr Bélát két-háromszor is láthattuk, új filmjének sorsa láthatólag több előadót foglalkoztatott).



Ismert költők és híres slammerek szavatolták az est kiválóságát. A Pilvaxbeli irodalmi főzés miatt félórát késtem a rendezvényről, így legnagyobb bánatomra nem láthattam Závada „Újonc” Pétert, Simon Mártont, Süveg „Saiid” Márkot, és a tizenkilenc éves Antonovits „Kám4” Bencét sem. Megérkezésemkor épp Bárdos Deák Ági kezdett bele a maga produkciójába, ami ahhoz képest, hogy a Kontroll Csoport és az Ági és a fiúk legendás tagja valószínűleg nem gyúr mindennap Slam Poetryre a tükör előtt, egész jól sikerült. Őt a tehetséges Tengler „TG” Gergely követte, majd Szkárosi Endre költő nyűgözte le a közönséget előadásával, szellemes szövegkántálásával, és merész, Elvist megszégyenítő csípőmozgásával. Bencsik „Ponza” Ádám is nagy sikert aratott, Peer Krisztián költő azonban nem jelent meg, hiába szólongatta egyre csökkenő reménnyel az est házigazdája, MC Hugee (Mavrák Katalin).


A legkitörőbb sikert – megérdemelten – Gábor „Indiana” Tamás aratta, aki magabiztos belépőjével, invenciózus, kőprofin lenyomott számával („Rihannás barbár rivallás”, éljenek a Holt Költők!) azonnal a mezőny élére ugrott, csak úgy repkedtek a 10 pontok a levegőben. A döntőt is ő vette a legfölényesebben, ahol tíz, a közönség által megadott szóból kellett körülbelül félóra alatt új művet fabrikálni (a lelkes publikum nem könnyítette meg az előadók dolgát, olyan szavakat kiabált be a valamiért nehezen halló Hugeenak, mint például babaresz). Mivel Újonc és Saiid a párhuzamosan zajló Sadant koncert fellépői is voltak, ezen már nem tudtak megjelenni, így ők teljesen kimaradtak a látómezőmből. TG furcsamód ezzel a feladattal nehezen birkózott meg és bizonytalanul is adta elő a kissé harmatos végeredményt, Bárdos Deák Ági viszont fejből fújta el az elvileg akkor írt teljes, kicsit kiforratlan szöveget, ami valószínűleg improvizatív elemekkel bővült (vagy komputeragya van, nem tudom), Szkárosi Endre pedig vicces volt, mint első alkalommal is. Indiana azonban magabiztosan söpört le költőket és slammerkollégákat egyaránt a pódiumról, számára egy ilyen feladat megoldása puszta ujjgyakorlat lehetett, triumfálását mindenki biztosra vehette.


A verseny után szabaddá vált a színpad, mindenki számára nyitva állt a lehetőség, hogy privát krédóját jól beleslammelje a mikrofonba. Fél 11 tájban még nem gyűjtött össze a közönség elegendő bátorságot a szerepléshez, én pedig hazavonultam aludni. Ám ha valaki olvassa a cikket, aki a helyszínen tartózkodott, örülnék, ha elárulná.

Pénteken a Margó Fesztiválon:

18 óra, Kossuth Klub - Határeset, elfogadom: Fiatal költők és verseik (RSVP)
19 óra, Fogasház - Az irodalom margóján (RSVP)
19.30, Thália Színház - Rokonok: Irodalmi családi vállalkozások (RSVP)
21 óra, Szikra - Alatta ZOMBI, Felette ZOMBI (RSVP)

Szerző: verespalne • Címkék: indiana corvintető peer krisztián akkezdet phiai saiid ponza tg slam poetry johnny drama závada péter mc hugee antonovits bence süveg márk tengler gergely • 2011.04.15. 10:55

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://margofeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr962827834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gojho mytyx 2011.04.15. 14:33:55

Az első négy artista nekem csalódás volt. Újonc a hosszúra nyújtott konditermezéssel, Saiid ahogy félig énekelve szavalni próbálta a Cogito argo sum-ot, mintha a ritmus megkötötte volna. Persze az Argonauták, meg Argosz is előkerült, de egy ilyen 3percesnek a lényege az azonnali, erős hatáskeltés volna. Mondjuk nekem Újonctól a Szevasz az etalon, de ha maga tette magasra a lécet, próbálja mindig megugorni később is!
www.youtube.com/watch?v=moEi_SWRr0U
süti beállítások módosítása