Nem olyan forradalmi a magyar

Lehetett sejteni, hogy sűrű lesz a beszélgetés, ha Spiró György és Krzysztof Varga leülnek egy asztalhoz, már csak azért is, mert mindketten jól ismerik a másik fél nemzetének sajátosságait. Spiró is írt lengyel témájú történelmi regényt, Varga pedig a Turulpürkölt című kötetében mutatta meg korábban milyen sokat tud a magyar mentalitásról. - Helyszíni beszámoló a Margó Feszt nyitórendezvényéről az Anker Klubból.


A félig magyar származású Krzysztof Varga egy korábbi interjúban beszélt arról, hogy a magyaroknak ma is élő és fontos probléma Trianon, és bár a lengyeleknek is fontos a történelem, közel sincs ekkora hatással a mindennapi életre. Krysztof Varga szerint ez azért van így, mert Magyarországot és Lengyelországot másképp érintette az első világháború: Lengyelország akkor nyerte el függetlenségét, Magyarország viszont elvesztette területe kétharmadát és lakosságának jelentős részét is. A második világháború után Magyarországot megint csak seggbe rúgták, a lengyelek viszont hiába szívták meg, mégiscsak a győztesek oldalán jöttek ki a világégésből. Varga szerint részben ezért lehet, hogy a magyarokkal ellentétben a lengyelek nem dekorálják ki a kocsijukat a régi Lengyelország történelmi térképével, és soha senki nem mondja, hogy vissza kellene szerezni Lemberget vagy éppen Vilniust.

Spirót ebben a vonatkozásban a különbségek érdeklik. Szerinte a lengyelek sokkal jobban tisztelik az államukat, mint a magyarok, bár mindkét állam hajlamos volt megcsalni a lakóit, a magyar állam talán még inkább. Ezen kívül: míg Magyarország veszteségként élte meg a nemzetállam kialakulását (lásd Trianon), addig Lengyelországnak ez egyet jelentett a függetlenséggel. Ami a mentalitásbeli különbségeket illeti: a lengyelek képesek voltak fegyverrel szembeszállni a nácikkal, a magyarok között „két kezünkön meg lehet számolni” ki tette ezt meg. Miközben a lengyelek képesek és hajlamosak az aktív ellenállásra, addig a magyarok valamiért a passzív rezisztenciára rendezkedtek be.


Krzysztof Varga ezzel részben csakugyan egyetért: a lengyelek hamar lázba jönnek, a magyarok meg csak tűrnek, tűrnek, aztán persze, ha nincs más választás, mégiscsak felbolydulnak, ahogy azt 1956-ban és 2006-ban is megtették. De vajon miért van ez így? Miért kevésbé forradalmi a magyar? Talán a gulyáskommunizmusban szerzett Trabant vagy hétvégi telek miatt? Spiró szerint aligha, hiszen a hétvégi üdülőtelkeket és Trabantokat nem ajándékba kapták a magyarok a Kádár-éra idején, hanem bizony keményen megdolgoztak érte. Magyarországon valóban nem volt a szocializmusban a Szolidaritáshoz hasonló mozgalom, de ez egyébként is lengyel sajátosság Spiró szerint, hiszen például a szlovákoknál sem volt ilyen és a máshol sem. Ami viszont a huszadik századi forradalmakat illeti, szerinte ezek tipikusan tizenkilencedik századi jelenség mind a két országban. Aminek ahhoz van köze, hogy Lengyelország és Magyarország - még ma sem tudott teljesen leszámolni a feudális hagyományaival. A polgárosodás nem ment végbe, és ebben a tekintetben Lengyelország is visszafordult az utóbbi időben.

Krzysztof Varga szerint a másik jelentős különbség a két nemzet között a mobilitásban keresendő. A magyarokban kevesebb hajlandóság van, hogy elhagyják az országot, és külföldön keressék a boldogulást. A lengyelek ezzel szemben a határok megnyitása után tömegével indultak Nyugat felé. Spiró szerint a helyzet az, hogy azok, akik elhagyják Magyarországot, afféle minőségi emigrációt képeznek, a külföldre távozók nagy részének konvertibilis szakmája van: orvos, informatikus, értelmiségi. Spiró szerint azonban a válság hatására észlelhető az emigrációs tendencia visszafordulása. A magyar mobilitás alacsony szintjének egyébként szerinte az egyik oka, hogy a rendszerváltás után az állami lakásokat eladták a lakóknak, és egy saját tulajdonú lakást bizony nehezebb otthagyni, mint egy bérleményt.


Krysztof Varga utalt a magyar miniszterelnök Bécs-Moszkva-Brüsszel-ellenes, nemrégiben tett kijelentésére is, mondván a lengyel miniszterelnök aligha mondana ilyet. Ugyanakkor hozzátette, véletlenül sem akar a magyarok kritikusaként feltűnni, hiszen a magyar emberek számára sokkal kedvesebbek, mint a lengyelek. Míg Varsóban az életéért küzd, ha át kell kelnie az úton, Budapesten már messziről fékeznek az autóvezetők, és engedik áthaladni a gyalogosokat. Az élelmiszerboltban pedig csupa mosolygós eladónővel találkozik Budapesten, míg Varsóban a bolti eladók is bunkók.

Ha két író beszélget, óhatatlanul szóba kerülnek irodalmi kérdések is. Jelen esetben az, hogy van-e kelet-európai irodalom, illetve mennyire olvassák egymás irodalmát a kelet-európai nemzetek. Krzysztof Varga azt mondja, a lengyelek többnyire azt olvassák a kelet-európaiból, amit lefordítottak a nyelvükre, ilyen viszont nem sok van, így aligha tudnak komplex képet alkotni róla. A lengyelek leginkább az oroszokat olvassák, Szorokint és Pelevint, de szlovák, román és bolgár irodalmat jóval kevesebbet. Spiró szerint ez részben azért van, mert a lengyelek a saját irodalmukat az európai irodalmak közé sorolják, a többi kelet-európai irodalmat viszont kevéssé.

(Szerző: Kassai Zsigmond)

Pénteken a Margó Fesztiválon:

18 óra, Kossuth Klub - Határeset, elfogadom: Fiatal költők és verseik (RSVP)
19 óra, Fogasház - Az irodalom margóján (RSVP)
19.30, Thália Színház - Rokonok: Irodalmi családi vállalkozások (RSVP)
21 óra, Szikra - Alatta ZOMBI, Felette ZOMBI (RSVP)

Szerző: verespalne • Címkék: spiró györgy krzysztof varga anker krysztof varga • 2011.04.15. 10:00

29 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://margofeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr862827670

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A magyar NEM szabadságszerető 2011.04.15. 11:25:35

Hadd tisztázzak egy félreértést. A szabadságszerető nem az az ember, aki a szabadság és a szolgaság közül a szabadságot választja. Ahhoz már nagyon hülyének kell lenni. Szabadságszerető az, aki a szabadság és a biztonság közül választja a szabadság...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2011.04.15. 11:23:40

"Míg Varsóban az életéért küzd, ha át kell kelnie az úton, Budapesten már messziről fékeznek az autóvezetők, és engedik áthaladni a gyalogosokat."

Te jó ég, ez a Varga melyik Budapesten tapasztalja ezt? :)

panzermeyer 2011.04.15. 11:33:21

Te jó ég.
Már elnézést, de miért olyan magyarországi zsidó beszél a magyarok nevében, aki rendkívüli módon gyűlöli a magyarokat?

Spiró György: Jönnek

Jönnek a dúlt-keblü mélymagyarok megint,
füzfapoéták, füzfarajongók, jönnek a szarból,
csönd van. Senki se pisszen. Alantról
kevéske hűlt költő csontujja int.
Ó, ha gyilkolni szabadna újra,
csámcsogva, hersegve szívnák a vért -
miért is? ki tudja. Trianonért? -
mered pár utcanév pici csontujja.
Ez olyan klima: itt folyton beborul,
ez rendben van, de szégyen, szégyen, szégyen,
hogy mindenki kussol, hogy mindenki fél,
és nekünk kell jönnünk, pár csenevésznek,
hogy bebizonyitsuk:
nemcsak a szemetek tudnak magyarul.

Terézágyú 2011.04.15. 11:36:28

@panzermeyer:
"Már elnézést, de miért olyan magyarországi zsidó beszél a magyarok nevében, aki rendkívüli módon gyűlöli a magyarokat?"

Ja. Mondja ezt egy panzermeyer...

Gaius Plinius Secundus 2011.04.15. 11:45:54

Spiro most hirtelen magyar? Mik vannak!

Sir Galád (már foglalt) 2011.04.15. 11:53:18

@panzermeyer:

szerinted mit jelent az, hogy "nemcsak a szemetek tudnak magyarul?"

A hölgy szépen furulyázik 2011.04.15. 12:09:50

@panzermeyer: "aki rendkívüli módon gyűlöli a magyarokat?"

Nem gyűlöli a magyarokat.
Az ún. mélymagyarokról írott verse pedig találó, pontos, hatásos.

Rikárd 2011.04.15. 12:19:37

VEESENMAYER JELENTÉSE MAGYARORSZÁGRÓL
1943. december 10.
Részlet:

„1526 óta Magyarország sohasem volt önálló állam, még kevésbé önmagában zárt népi elem. Csak 1686-ban következett el Buda felszabadítása a törököktõl, és Magyarország azután is többé-kevésbé valamiféle függõségi helyzetben volt 1918-ig. Sohasem volt kellõ népi ereje és forradalmi lendülete, hogy önálló állammá váljon. Így az 1703-1711. évi, Rákóczi vezette forradalom is csak zendülés volt, nem alapvetõen forradalom. Lázadtak és szabotáltak minden felsõbb hatalom ellen, mely az ország sorsát meghatározta. De ez mindenkor passzív rezisztenciában nyilvánult meg, kockázatmentes ellenállásban, amit felfuvalkodott szólamokkal lepleztek, és messzemenõen kihasználták a más vérségi elemeket, azok magas teljesítõképességét és jobb adottságait. Magyarország részvétele az 1848-1849. évi eseményekben szintén csak úgy vált lehetségessé, hogy Bécs utat mutatott. Csak Ferenc József halála után lettek valamivel bátrabbak, de mielõtt Magyarország önállósításának útjára léptek volna, óvatosan kivárták, míg a birodalom összeomlása 1918-ban világosan láthatóvá vált, majd magukhoz ragadták azt, ami még megmaradt. Azóta létezik az úgynevezett magyar nemzet, és idõközben bebizonyította, hogy nemzeti életre alkalmatlan, és az marad a jövõben is. Vezetõ rétegének folyamatosan negatív kiválasztása következtében törvényszerûen ahhoz a ponthoz kellett elérkeznie, ahol ma áll.”

Az egész pedig itt: www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/doksi/ng5560.html

Karachar Nevian (törölt) 2011.04.15. 12:23:13

Nekem az a feltűnő, hogy Trianont minden más nemzet gyakorlatilag unja, mit kell megint a magyaroknak sírni...
Na most vagy nekik van igazuk és a holtakat el kell temetni, vagy kibaszottul nem fogják fel mit jelentett az az esemény bármilyen szinten.
Az első esetben mi nem vagyunk EU kompatibilisek és gyakorlatilag még akkor is kívülállók leszünk, mikor már Macedónia és Albánia lesz az 'unió motorja', a második esetben ők nem lesznek soha magyar-kompatibilisek és bármilyen jövőbeni nemzetpusztulásunkhoz is éppen úgy és annyira lelkesen fognak asszisztálni.

Valahogy egyik megoldás sem tetszik.

vazallus 2011.04.15. 12:27:12

zsidó, zsidó két jó barát...

cellimega 2011.04.15. 12:52:15

A mo-i Trianon-kultusz tényleg beteg dolog; erre éppen Lo-ban döbbentem rá.
A saját kudarcainkon rágódunk. A lengyelek ennél sokkal egészségesebben gondolkodnak, amennyire én látom.

A két nemzet sorsa látszólag a 19. században fonódott össze a legjobban, pedig az elválás is akkor kezdődött: a mi értelmiségünk a reformkorban istentelenné vált, mára az egyszerű emberek is. Ebből aztán sok más eltérés származtatható. A lengyeleknél (hasonlóan a szabad országokhoz pl. USA) a felvilágosodás és a romantika sem volt keresztényellenes.

is 2011.04.15. 12:54:40

@Karachar Nevian: egyreszrol senki masnak nem faj. a keselyuk sem sirnak a dog felett, mikozben lakmaroznak belole, es az oroszlanok sem sirnak a dogert, amiken a keselyuk lakmaroznak. csak a dognek nem esik ez jol, mindenki mas jol elvan. masreszt viszont nekunk sem artana egy realisabb allaspontot elfoglalni, mint a teljes revizio tarsadalmi szintu lebegtetese. egyreszt bizonyos teruletek menthetetlenek voltak, bizonyos teruleteket viszont semmilyen modon nem megmagyarazhato (a keselyu magatartason kivul), hogy miert nem hagytak nalunk. gondolok itt a hatarmenti szinmagyar varosokra, Csallokozre. Erdelyt meg onallova kellene tenni, mint ahogy volt evszazadokon at. sem magyar, sem roman. nagyon nagy hiba volt az 1848-as 12 pont kozul az utolso. ez lenne az az allaspont, amit lehetne ugy kepviselni, hogy azt a nemzetkoz egyaltalan meggondolja: elismertetni az igazsagtalan elcsatolasokat (nincs hatarrevizio, viszont nemzetkozi nyomas a szeles koru kisebbsegi jogokert), Erdelynek meg valami statusz az EU-n belul. a magyar hatarok nem valtoznak, de beleolvadnak az europai hatarokba, mint megyehatar. az adozast meg fel kell vinni Eu szintre, amit eppen csinalnak, csak Orban mar megint hulyet lepett a kivonulassal. hogy akarja akkor a fentieket kepviselni? csak szajal megint, bort iszik, aztan vizet predikal.

panzermeyer 2011.04.15. 12:58:14

@A hölgy szépen furulyázik:
Tudod, ennek, és ezeknek bárki mélymagyar, aki nem ért azzal egyet, hogy ezek ráerőltessék a deviáns szokásaikat erre a nemzetre.

*azta* 2011.04.15. 13:19:53

...a Veesenmayer jelentés óriási! ezek meg itt nyalják a - már alig létező - náci segget, zsidóznak rendületlenül! óriási! :D

másrészről: trianon egy nem befejezett ügy! egy ócska paktum eredménye - volna itt még miről beszélni! (és még: ha trianon unalmas, mi a helyzet Katalóniával, Moldovával? jóreggelt!)

harmadrészt: mikor lengyel ismerősömtől kérdeztem, miért inkább itt él - abszurdisztánban - és nem otthon, kiröhögött és azt mondta, ami ott van, az ennél sokkal keményebb. az is egy vélemény.

Terézágyú 2011.04.15. 13:29:39

@*azta*:
"másrészről: trianon egy nem befejezett ügy!"

Hát ez a baj... pl. a franciáknak és a németeknek Elzász-Lotharingia befejezett ügy... nem kéne megnézni, hogy azt hogyan csinálták?

*azta* 2011.04.15. 13:52:23

@Terézágyú:
az biztos, hogy befejezett?
meg itt nem csak a területekről van szó! a határon kívül rekedt magyarokkal gyakorlatilag sehol (az egy ausztriát leszámítva talán) nem bántak kesztyűs kézzel!
na mindegy, nem akarok ebbe belemenni, de amíg valaki az Unió nyugatabbik feléről nem nyögi be, hogy "ez óriási hiba volt, csókolom a kezüket, bocsánat!", addig ez a téma forró pont marad.

ezeken túl persze fontosnak inkább azt tartom, hogy végre valahára rakjon már valaki a nyakunkba egy modern, jól működő államot, amelyik a 21. század igényeinek megfelelő, oszt akkor még ennyire se leszünk forradalmiak, meg mobilisak - de ez legyen akkor a legnagyobb bajunk!

Gaius Plinius Secundus 2011.04.15. 14:01:33

@Terézágyú:

A lofaszt befejezett, ebbol latszik hogy lofaszt se tudsz semmirol, csak KERDEZZ MEG meg egy nemetet aki OTT EL, mert ez meg mindig tema am arrafele... Hidd el nekem, arrafele elek.

Desiderata 2011.04.15. 14:04:37

Van egy kérdésem Trianonnal kapcsolatban: mit akarunk tulajdonképpen? Az elvett területeket visszakapni? Tudjuk-e hogy az ott élő népek vissza akarnak-e jönni?
Mert, ha nem akarnak visszajönni, akkor leginkább tovább kellene lépni szerintem.

Sok hasznos info egy helyen! · http://www.zseni.info 2011.04.15. 14:16:17

Pedig régen eléggé forradalmi volt a magyar!

Pénzkeresés cikkek és egyebek írásával fent a linken érhető el!

aeidennis 2011.04.15. 14:31:01

@Desiderata: Zrínyi Miklós nem kérdezett ekkora baromságokat, amikor törökök laktak Egerben, Budán meg Temesváron. Meg nem mondta, hogy oda Buda, tovább kéne lépni. Talán ezért is van majd' minden faluban utca elnevezve róla.

Gyugyuba 2011.04.15. 14:36:48

hat egyben egyetertek. A lengyel ha megall a zebranal, akkor letekeri az ablakot es csak azt hallod,h kurva, kurva, kurva mert at mertel kelni rajta.
meg ha gyerekkocsit tolnak is inkabb a gazra lep,h elusse.Iszonyat primitiv, lepukkant infrastruktaraval,ilyen negativ felfogassal azt mondanam,h min. 800 evre vannak nemetorszagtol, Magyarorszagtol meg min. 100 evre.
Hihetetlen parasztok.

aeidennis 2011.04.15. 14:38:03

"...Lengyelország és Magyarország - még ma sem tudott teljesen leszámolni a feudális hagyományaival..."

Remélem nem is fog. A sokat hivatkozott Nyugat-Európa sem tette. A főrendek vidáman viselik címeiket, az országok élén királyok állnak és mégis működik minden. Magyarországon ellenben sikerült kiirtani azt a réteget, aki
nyelveket beszélt
meg tudta fogni a villát rendesen ha asztalnál étkezett
aki tanult illemet
és fel tudott öltözni tisztességesen.

Most ez nagyon hiányzik.

Desiderata 2011.04.15. 14:45:42

@aeidennis: Szerinted mit tennének a Felvidékiek, vagy az Erdélyiek, ha hős magyar sereged oda bevonulna, mondván: ti most itt úgy fel vagytok szabadítva és visszacsatolva a Nagy Magyarországhoz, hogymég? Merthogy szerintem ez azért egy fontos kérdés. Szerinted akarnának csatlakozni?

panzermeyer 2011.04.15. 14:59:54

Ehhez a Magyarországhoz jobb, ha nem csatolunk vissza senkit.
Ennél még a románok, meg az önérzetes szlovákok is jobbak.

Előbb szedjük össze magunkat, tegyünk úgy, hogy újra büszkék lehessünk magunkra, meg az elszakítottak ránk, utána lehet beszélni a revízióról.

Dubito 2011.04.15. 15:01:16

Nem csoda, hogy lengyelek és magyarok másként viszonyultak a nácikhoz. Míg Hitler feldúlta és szétzúzta a lengyel államot, Magyarországot hozzásegítette az első háború után elvesztett területek egy részének a visszaszerzéséhez.

Ugyanakkor, egyetértek, hogy ez a Trianonon való örökös kesergés és önsajnálat hungarikum.

Nagyon sok más nemzet van, amely elvesztette korábbi ragyogását. Portugália, Spanyolország, Nagy-Britannia, Ausztria, Franciaország, Hollandia korábban a fél világot uralták, a mindennapjaikat mégsem az elveszett birodalom siratása határozza meg.

Nem látok osztrák autókon a Sevilláig és Amszterdamig terjedő Habsburg birodalom térképét ábrázoló matricát sem.

*azta* 2011.04.15. 15:13:44

@Dubito:
hejj! mekkora baromság már!
nem gyarmatokról beszélünk, bakker!
jájj!
nem revízióról van szó, de az autonómiatörekvést (mondjuk Erdély esetében) simán lehet támogatni.
újra mondom: Moldova és Románia szívesen feküdne egy ágyban - akkor Erdély miért probléma nekünk?

de ez nem akut téma! a többit már ez előtt...

aeidennis 2011.04.15. 15:21:45

@Desiderata: Miután bevonultak oda a nem létező "seregeim" bizonyára szükségtelen lenne feltenni ezt a kérdést. A kedves szomszédaink sem kérdezték meg az ott élőket népszavazáson, hogy mit szeretnének. 1918-ban a kolozsvári gyűlésen az erdélyi és bánsági román felszólalók kinyilvánították, hogy Magyarországon kívánnak élni. A románok őket sem kérdezték meg...

nesze nektek két harmad... 2011.04.15. 15:25:37

majd most megmutatja a Magyar milyen forradalmi, mert ezt a Nemzeti Szar Bandát demokratikus választással nem lehet leváltani, mert ez már a " puha" Diktatúra!!!!
Véres lesz! -de ,megéri megszabadulni a Gonosz törpe és bandájától!

Leonard Zelig 2011.04.16. 16:28:36

Olvasom itt a kulturált hozzászólásokat. Azért én mégiscsak Spirónak adok igazat.
süti beállítások módosítása