Simon Froehling

1978-ban született Aargau kantonban, Brugg városában. Svájci és ausztrál kettős állampolgár. Az érettségit az ausztrál Brisbane-ben szerezte meg, ezután kezdett el angoltanárnak tanulni Angliában. Kairóban dolgozott egy évet, majd gazdasági tudósító volt Zürichben: mostanában ott, és Berlinben él, teljes munkaidőben dolgozik, mint író és műfordító. Amellett, hogy ír, irodalmi írást tanul a Svájci Irodalmi Intézetben, ami a Berni Művészeti Főiskolán, Biel városában található.

2004 októbere óta gyakran tartózkodik Berlinben, főleg a Svájci Írók/Írónők Szövetségének egykori lakásában. 2006. február 2. és április 26. között egy stúdióban élt, amit Zürich kanton bocsátott rendelkezésére. Ám hamar észrevette, hogy a berlini Hochdeutsch (irodalmi német) nem az ő világa, ezért rögtön elkezdett svájci németül írni egy szöveget, ami az ő hozzájárulása volt egy színházi projecthez, a This is not a love song-hoz.
Közben megállapította, hogy az ő tájszólása ritmikusabb, mint a hochdeutsch.
Froehling hangoskönyveket ad ki, egyaránt ír prózát és lírát, és számtalan díjjal büszkélkedő színházi darabokat hoz létre, mint például a Familie Kern fährt ans Meer, vagy a Fieberkind. Feindmaterie című drámája a St Galler-i irodalmi napokon elnyerte a közönség díját. 

Szerző: barraban • Címkék: froehling európai irodalom éjszakája • 2011.03.22. 18:22

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://margofeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr12762812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása