Margó irodalmi fesztivál

2011. április 14. csütörtök

2011. április 14. 18 óra, Anker

Párhuzamos látomások - Krysztof Varga és Spiró György estje
Moderátor: Vári György

Kryzstof Varga Műmárvány síremlék című regényének szereplői a XXI. század elejéről indulnak a baljós jövőbe. A főhős, Piotr Paweł az élménygyűjtők társadalmában szocializálódik, amely 2023-ban elpusztul. 2006-ban születik egyetlen lánya, Zuzanna, aki harminckét éves korában már férfiúi közreműködés nélkül hozza világra a család történetét lezáró utódot, az elfuserált Megváltót, aki a krisztusi korba érve, 2071-ben beszéli el ezt a történetet. Spiró György Feleségversenyének főszereplője Magyarország, mely múltjában közösnek mutatkozik az általunk ismert hazával, viszont a mi mostani jelenünk ebben a regényben már a közelmúlt. Olyan múlt ez, amely nem hozott megoldásokat. A megoldások a regény idejében születnek. A haza keletkezőben van.

Európáról, hazáról és jövővíziókról Vári György beszélget a két íróval.

2011. április 14. 19 óra, Pilvax

Hárman habarásban - Irodalmi főzés felolvasással
Séfek: Cserna Szabó András, Bächer Iván és Balázs Attila
Moderátor: Péter Anna - malackaraj.hu

Vajon mit írtak eleink a szakácskönyvek margójára? Főzés közben született ötleteiket, átsuhanó gondolatokat, melyeket egy íz vagy illat felidézett bennük, piaci kofák nevét,bevásárlólistát, primőrárakat? Képzeljünk el egy vén receptkönyvet, és lapozzuk fel a családi ládafiában talált kincset. A Pilvaxban rendezett irodalmi főzésen három író három fogást főz saját családi receptgyűjteményéből, és hozzá történeteket olvas a vacsoraasztal mellett. A belépés díjtalan, a vacsora (előétel, leves, főétel, desszert) 2800 forintba kerül.

RSVP

2011. április 14. 20 óra, Corvintető

M'argó Slam - Költők és slammerek párbaja
Költők és slammerek: Szkárosi Endre, Simon Márton, Bárdos Deák Ágnes, Peer Krisztián, Ponza, Saiid, Újonc, TG, Indiana, Kám4
Látvány: Lee N’ Gum
Zene: Dj Johnny Drama
Konferansz: Hugee (Mavrák Katalin)

Hat slammer négy kortárs költőt hív versenyre! A kétfordulós csatában először Argó témájú szövegeket várunk, majd tízszavas versenyben küzdenek meg a résztvevők. A verseny végén a közönség soraiból választott zsűri bírálja el a produkciókat. A partit open mic és buli zárja.

RSVP

2011. április 15. péntek

2011. április 15. 18 óra, Kossuth Klub

Határeset, elfogadom - Fiatal költők és zenéik

Fiatal magyar költő vagy? És érvényesülsz? Komolyan vesznek? Komolyan veszed magad? Szerinted van hatása a versnek a körön kívül? Margón túl? Milyenek a mai margók? Mit lehet rá írni? Ráadásul: kedvenc zenék, jó számok, inspirált költemények, felolvasás, a JAK szerkesztésében.

Szóba hozók: Bajtai András, Csobánka Zsuzsa, Nemes Z. Márió
Szóval tartó: Szegő János

RSVP

2011. április 15. 19:30 óra, Thália Színház

Rokonok - Irodalmi családi vállalkozások
Péterfy Gergely és Péterfy Bori, Závada Pál és Závada Péter, Grecsó Krisztián és Grecsó Zoli
Moderátor: Winkler Nóra

Ha a család otthon versel, házizenél vagy épp rögtönzött színjátékot ad elő, az még a családban marad. Ám mi történik, ha a rokonokat – apát és fiút, fiú és lánytestvért, a fivéreket – virtuálisan vagy valóságosan, de együtt citáljuk színpadra, hogy közös, egymás ihlette írói, zenés, táncos produkcióval lepjék meg a közönséget? Bármi történjék is ebben a móriczi vagy még inkább Keresztapába illő helyzetben, rendkívüli pillanatoknak lehetünk tanúi.

RSVP

2011. április 15. 19:00 Fogasház

Az irodalom margóján: megismerhető-e a magyar nép az irodalma alapján? (A Funzine és HLO.hu közös szervezésében)

Lehet-e fegyver a nyelvi sokszínűség a cenzúra elleni harcban? A fordítás problematikája. Ezekről a kérdésekről tudhatsz meg többet magyar és külföldi szerzők szócsatáján és felolvasásán a Fogasházban, április 15-én pénteken, a FUNZINE, az Európa Pont és a Hungarian Literature Online irodalmi partyján. Nemzetközi irodalmi felolvasóest és közönségtalálkozó magyar és külföldi szerzőkkel. Az estet Huszti Gergely vezeti.
Hallgasd a történeteiket, kérdezz és bulizz velük: a magyar írók, Bán Zsófia és Nádasdy Ádám külföldi szerzőkkel (Olga Tokarczuk) beszélgetnek angol nyelven. A hangulatot DJ Clairvo és Big M fokozzák, finom borokkal kedveskedünk a résztvevőknek.
Regisztrálj az event@funzine.hu-n április 10-ig és részt vehetsz egy irodalmi játékon értékes nyereményekért! (Részletek a www.funzine.hu oldalon)

RSVP

2011. április 15. 21 óra, Szikra

Zombi-comics

Alatta ZOMBI Felette ZOMBI Varieté ZOMBI Előtte ZOMBI Utána ZOMBI MindenRossz ZOMBI

Hogyan kezdtem üszkösen rohadni?’ Intim férges vallomások.
Ótvarul szét vagyok esve!’ kortárs gennyes tánc-betétek.
Rohadó fél karomat odaadnám érted! Fertőző varieté számok.
TÁP Színház tagjai nedv edzik magukat a Szikra nagytermében.
Ettől leesik az állad!

RSVP

2011. április 16. szombat

Szamárfül a Margón – európai gyerekirodalmi fesztivál, Millenáris, Európa Pont
Ceremóniamester: Naszlady Éva, színésznő

2011. április 16. 10 óra Millenáris, Európa Pont

Hajnali csillag peremén - Kovács András Ferenc és Farkasházi Réka versmatinéja

KAF – aki Jack Cole és Lázáry René Sándor is egyben - azaz Kovács András Ferenc, az álnevek mögött rejtőző, alakváltoztató költő már legalább három verskönyvben ringatta rímekbe az aprókat. Az erdélyi költő megzenésített költeményeit Farkasházi Réka színésznő énekli a költő azonos című kötetének verseiből készült CD-jéről. "Kovács András Ferenc Hajnali csillag peremén című kötete 2008-ban az év gyerekkönyve lett – írja Farkasházi Réka a CD ajánlójaként. - Játékos, meseszép versei számomra a magyar gyermekirodalom legjobbjait, Weöres Sándort, Nemes Nagy Ágnest idézik. Ez a lemez részemről tisztelgés a költészet előtt, amely minden életkorban, mindenkit gazdagabbá és boldogabbá tehet. Hiszek a nyelv és zene szabadságának gyermekien tiszta érzésében." – Vers, zene, ének – hajnali csillagok!

RSVP

2011. április 16. 11 óra Millenáris, Európa Pont

Kompánia: Egy vidám süngyermek kalandjai – interaktív előadás - Andrus Kivirähk: Sári, Samu és a titkok című gyerekregénye alapján

Mi történik, ha nem foglalkozunk eleget az álmainkkal? Sári, Samu, anya, apa, Birka úr, a házmester és a SÜN története erre a kérdésre keresi a választ. Az interaktív előadást Andrus Kivirähk kortárs észt szerző gyerekregénye alapján a Kompánia színházi társulat hozta létre. A Kompánia azt a színházi hagyományt folytatja, ahol a közösség a főszereplője az előadásoknak és a mindennapi életnek. Előadásait erősen mozgásra épülő, de a szöveget mégis megtartó, zenei központú dramaturgia jellemzi. Szimbólumokat keres, amik hídként kötik össze a mély, tudat alatti világot a hétköznapi világgal. Interaktív gyerekelőadásaihoz a drámapedagógia eszköztárából merít, tiszta kommunikációt, empátiát, viselkedési és játékbátorságot fejleszt; az elfogulatlan, tabuk nélküli vizsgálódás gyakorlatát hangsúlyozza. Tagjai drámatanárok a budakeszi Mezei Mária Művészeti Iskolában. Legfontosabb feladatuknak a mesélést, a továbbmesélést tartják.
Az észt mese alapján drámapedagógiai játékokban és közös történetmesélésben vesznek részt a gyerekek.

Az Észt Intézet támogatásával

RSVP

2011. április 16. 12:30 Millenáris, Európa Pont

Könyvkötészet - kézműves foglalkozás

A Kompánia társulat délelőtt 11 órától látható előadáshoz kapcsolódóan kézműves foglalkozás várja az érdeklődő gyerekeket. Nem is akármilyen: a könyvkötészet rejtelmeibe avatják be őket.

RSVP

2011. április 16. 14:30 Millenáris, Európa Pont

A varázslatos léghajó - másfél órás mesejáték gyerekeknek, kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt, zenével, mondókákkal, énekekkel.

A mese folyamán bepillantunk Európa különböző népeinek híres, klasszikus vagy éppen újkeletű történeteibe. A gyerekek maguk is egy-egy történet részesei lehetnek, megformálhatják azok szereplőit, segíthetnek próbatételeikben. Útközben, különféle nyelveken, mondókákat tanulunk, zenélünk, mozgunk, táncolunk. Célunk az, hogy a gyerekek pici ízelítőt kapjanak egy-egy európai nemzet kultúrájából a meséin, irodalmán keresztül, így ösztönözve érdeklődésük, nyitottságuk más népek iránt.

RSVP

2011. április 16. 15:30 Millenáris, Európa Pont

Gergő és az álomfogók - Böszörményi Gyula meséi

A Gergő-sorozat nagy sikerű írója mesél. Ő találta ki Gergőt és az álomfogókat, a bűbájketrecet és a táltosviadalt, a az álomvámpírokat, a Gergő meseregényeket! De milyen varázslatos szereplők keltek életre a scifi-, fantasy- és meseregényíró későbbi történeteiben? Folytatódhat-e és hogyan Gergő története? Erre találnak választ közösen: az író és a gyerekek.

RSVP

Vendég: Kálloy Molnár Péter

2011. április 16. 16:30 Millenáris, Európa Pont

A Maszat-hegyen innen - Varró Dániel meséi

A Túl a Maszat-hegyen című történet hőse, Muhi Andris nem is sejti, mire vállalkozik, mikor elindul a Maszat-hegyen túlra, hogy meglátogassa régen látott jó barátját, Maszat Jankát, Makula bácsit, Szösz nénét és a Maszat-hegy többi békés lakóját, ugyanis nagy veszedelmek fenyegetik. A Partvis Attila vezette, barbár takarítók több házban rajtaütésszerűen kitakarítanak. A gonosz Paca cár, a maszat-hegyi trónbitorló pedig ördögi tervet eszelt ki, hogy az egész világot telepacázhassa. Muhi Andris azonban Badarországon át eljut a Maszat-hegyen túlra, ahol mindenkivel szembeszáll, és számos titokra fény derül…” A verses meseregény szerzője, Varró Dani – immáron apuka – a Maszat-hegy rejtelmeibe és új gyerekverseinek titkába avatja be a gyerekeket.

RSVP

2011. április 16. 17 óra, Szatyor

Bölcsőd az – Nőírók a születésről - Forgács Zsuzsa, Radics Viktória, Kiss Noémi, Tóth Krisztina
Moderátor: Gyárfás Dorka

Életet adni egy gyermeknek: az egyik legkatartikusabb és megkérdőjelezhetetlenül női tapasztalat. De hogyan lesz belőle irodalom? A mű, amely a „Víz Házáról”, az anyaméhről, a legelső bölcsőről, vagyis magáról az életről, az élet eredetéről beszél, megvilágít-e hangfekvésében, nyelvében, metaforikájában, stílusában vagy gondolatiságában valami olyat, amiről beszélni nem lehet? Szövegek a termékenységről, életről és testről.

RSVP

2011. április 16. 19-23 óra, 4-6-os vonala

Európai Irodalom Éjszakája - 15 ország, 15 író, 15 műve, 15 különböző helyszínen a 4-6-os vonalán a TÁP Színházzal
Indulás: Millenáris, Európa Pont, 19:00
Érkezés és buli: Fogasház

Fedezd fel Budapest új arcát és közben ismerkedj meg izgalmas európai írók műveivel a TÁP Színház előadásában! Áprilisban egy éjszakára az európai irodalmak Budapestre költöznek. Az EUNIC és az Európa Pont szervezésében az este folyamán a résztvevők a TÁP Színház művészeinek alternatív tolmácsolásában felfedezhetik fel maguknak újra Budapestet, egy- egy könyv részletéhez kapcsolódó helyszínen: Millenáris Park, Güll Baba türbe, Westend teteje, Burberry üzlet, Írók Boltja, Fogasház, New York-palota.
Bővebb információ

RSVP

2011. április 16. 19 óra, Roham

Comixer - Egy író Rohamban – Improvizációs irodalmi és comicsest
Vendégek: Dragomán György, Rajzolnak: Csordás Dániel, Felvidéki Miklós, Fritz Zoltán, Tálosi András "Spuri".

Egy mindenkiért, mindenki egyért! Vegyünk egy írót, hívják úgy, hogy Dragomán György, hívjunk meg hozzá jó pár képregény-rajzolót, és (co)mixeljük őket össze. Az első hazai Képregénybajnokság selejtezőjén kezdjen el mesélni az író, szóljon bele, aki hallja, alakuljon a történet, haladjon nyílegyenesen, vagy vegyen laza fordulatokat, dolgozzanak közben a kezek, rajzoljon egyszerre legalább három képregényes, „vakon”, mert nem látják egymást, a történetmesélő író azonban legyen végig képben, figyelje a születő munkákat, a végén pedig voksol a közönség: a legügyesebb elnyeri méltó jutalmát. Mindezek után este 10-től indul a képregénybuli, ahová a jelmezben érkezők között képregényes ajándékokat osztanak szét a szervezők.

2011. április 17. vasárnap

Szamárfül a Margón – európai gyerekirodalmi fesztivál, Millenáris - Európa Pont
Ceremóniamester: Naszlady Éva, színésznő

2011. április 17. 10 óra Millenáris, Európa Pont

Boribon és Kippkopp - Marék Veronika meséi

A Kockásfülü nyúl, Boribon és Annipanni meg a híres Kippkopp most egy asztalhoz ül. „Játszom egész életemben” – mondja Marék Veronika, és erre, vagyis játékra hívja most közönségét is az egyik legnépszerűbb magyar gyerekkönyv-szerző. „Kippkopp sétálgat a nyári réten. Játszótársat keres. A katicabogárral jót lehet játszani, csakhogy gondol egyet, és elrepül. Kippkopp elindul, hogy megkeresse.” – Mese, vetítés és játék! Tartsunk vele!

RSVP

2011. április 17. 11 óra Millenáris, Európa Pont

Bogyó és Babóca mesél - Bartos Erika meséi

Időnként minden madzagon támad egy kis gubanc. És minden családban támad egy kis gubanc. Vagy egy nagyobb. Vagy egy közepes. Pedig kezdetben a legtöbb madzag egyenes. És a legtöbb család tagjai szeretik egymást. Rejtély, honnan jön mégis a gubanc. Bizony jön és támad, és akkor aztán lesz fogak csikorgatása és vicsorgatása. Meg könnyek kicsorgatása. Bartos Erika nagy érdeme, hogy a begubancolódott madzagot, akarom mondani családot, akarom mondani helyzetet mindig kedvesen, leleményesen, derűsen oldja meg. Úgy, hogy öröm ebben a családban lenni. Még a cserepadon, olvasónak is – írja Lackfi János Bartos Erika könyveiről. Az Anna, Peti, Gergő és a Bogyó és Babóca szerzője mesél és vetít.

2011. április 17. 12 óra Millenáris, Európa Pont

Bogyó és Babóca – filmvetítés

A Bogyó és Babóca – 13 mese (2010) M. Tóth Géza rendezésében készült magyar animációs film, amely Bartos Erika azonos című mesekönyv-sorozatának adaptációja. A mesélő, Pogány Judit több mint hetven figurának kölcsönzi hangját.

RSVP

2011. április 17. 14 óra Millenáris, Európa Pont

Olvassunk együtt! - Adj egy könyvet, és adtál egy világot!

Az Olvassunk együtt!-kampány és a Margó Fesztivál közös könyvgyűjtő akciója az Európa Pontban!

A program központi eleme a közös olvasás: közismert személyiségek olvasnak együtt a gyerekekkel és szüleikkel. Ha van megunt, kiolvasott gyerekkönyved, ha szeretnéd elősegíteni, hogy az olvasás, a mesék, a versek minden gyerek életének része lehessen, hozd el nekünk április 15. és 18. között a Millenárison található Európa Pontba! Az olvasással és a művészeti foglalkozások segítségével élénkíteni szeretnénk a társadalmi párbeszédet, fel akarunk lépni a megosztottság ellen és a megbékélés mellett. Az Olvassunk együtt!-sorozat keretében az összegyűlt könyveket a hátrányos helyzetű településeken élő gyerekekhez juttatjuk el. Az OSI Roma Programja által, 2010. áprilisában indított Olvassunk együtt! kampány elsődleges célja az, hogy ösztönözze és elősegítse az elszegényedett családok, gyerekek és szülők rendszeres olvasását.

RSVP

2011. április 17. 15 óra, Godot

Milyen Margó teste? - Írói dumaszínház
Vendégek: Garaczi László, Para-Kovács Imre, Kormos Anett

Kortárs írók és színészek dumasínháza Margóról (jav. margóról). Milyen Margó teste? Vastag, keskeny, széles? Hogy állnak Margón a széljegyzetek? Mennyire csábos a szövegtest és mellette (a) Margó? Ki vagy mi van M/margón? E nem oly marginális kérdésről hallhatunk szórakoztató és/vagy elgondolkodtató előadásokat a Godot-ban.

RSVP

2011. április 17. 17 óra, Petőfi Irodalmi Múzeum

Rájátszás - Dalköltők és költődalnokok estje
Fellépnek: Borbély Szilárd, Háy János, Karafiáth Orsolya, Beck Zoltán, Kollár-Klemencz László.

„Én tudom a dallamot, te tudod a szót”, vagy fordítva. Állítsunk párba egy költőt és egy dalszerzőt. Válasszon ki a költő egy ismert dalt, a dalnok egy szeretett verset. Írjon az egyik dallamot, a másik új szöveget. Ne tudjanak egymásról. Eresszük őket össze egy színpadon. Ne hagyjunk egérutat. Nézzük csak élvezettel az öröm vagy a gutaütés jeleit az arcokon. Kergessük be őket a végén a mikrofonok elé. És adjunk nekik egy közös, megoldhatatlan feladatot! Igazi örömköltésre számíthatunk!

RSVP

2011. április 17. 19 óra, Műcsarnok

Duna-legendárium

A Hungarofest és a Litera Duna-legendárium programjának zárórendezvénye
A Litera irodalmi portál húsz kortárs szerzőt kért arra, hogy írjon a Dunához kötődő, valós alapokon nyugvó vagy valósnak tűnő, fiktív mai legendát. Ezzel párhuzamosan nyílt irodalmi és fotópályázaton is versengenek a vállalkozó szellemű alkotók. A kortárs írók műveiből diákzsűri választja ki a legjobbat, amely elnyeri az idei Litera-díjat, de a nyílt pályázatok remekei is jutalmat érdemelnek. A díjak átadására a műcsarnoki partin kerül sor. Felolvasnak a legjobbnak ítélt kortárs legendamesélők, és elhangzik egy a nyílt pályázatra érkezett művek közül is, miközben a vásznon a legizgalmasabb Duna-fotók peregnek. A díjátadás és a felolvasás után koncert és buli is lesz.

Koncert: Új Párduc (Ex-Szőranya. Tagok: Keresztesi József - ének, dalszövegek, Borosi Gábor – basszusgitár, Komenczi Bálint – gitár, Fekete József, Kicsi – dob, Berezvai Márta – trombita)
Látvány és zene: Vj Unflyable / Dj Lee’ngum

Bővebben a Duna-legendáriumról

RSVP

Szerző: barraban • Címkék: zene vers dal dalszöveg szamárfül európai irodalom éjszakája európai gyerekirodalmi fesztivál összes program • 2011.04.04. 00:30

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://margofeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr62786359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.