Duna-legendárium – buli, irodalom és díjözön a Műcsarnokban

Vasárnap este 7-kor „zavaros, bölcs és nagy” folyónk a Műcsarnokba csordogált. A Duna-legendáriumon, a Litera és a Hungarofest közös záróprogramján Nagy Gabriella házigazdáskodása mellett dicséretesen rövid beszédeket tartottak, díjakat adtak át, novellákat olvastak fel, valamint kulcsszerephez jutott egy Új Párduc (ex-Szőranya) nevezetű zenekar, és egy gyönyörű, kátrányfeketén csillogó bicikli is.

Az első helyezett fotó


A ceremoniális és intim hangvételt vegyítő bevezetőben Sebők Marcell, a Litera alapító szerkesztője beszélt a Műcsarnok padlásáról való döcögős indulásról, az egyre bővülő lapcsaládról, és összefoglalta a portál által meghirdetett három (egy amatőr írókból, egy fotósokból és egy meghívott szerzőkből álló) pályázat lényegét, melyek gyümölcseit egy kötetben szándékoznak publikálni a nyár folyamán. Egyúttal megragadta az alkalmat, hogy leleplezze a Litera régi- új főszerkesztőjét, Keresztury Tibort. Keresztury nem hazudta szépnek az irodalmi portál pénzügyi helyzetét, és a jelenlegi lagymatagon lengedező kulturális szellőkről is megvolt a véleménye, de kiemelte, hogy előnytelen pozícióban a legszebb feladat nívós és értékes szépirodalmi oldalt szerkeszteni. Hálásan ismertette a lap motorjainak névsorát, felsorolta Sebőköt, Csejdy Andrást, Nagy Gabriellát, Szekeres Dórát és Szegő Jánost – Jánossy Lajost viszont elfelejtette megemlíteni, gyors „védőbeszéde” szerint azért, mert annyira közeli barátja.

A pályázatok közül elsőként a fotós verseny eredményét hirdette ki Valuska Gábor, a Litera fotósa és egyben a fotós zsűri tagja (Csoszó Gabriella és Bartis Attila volt még a másik két ítész): a 130 munkából kikerült győztesek személye állítólag igen könnyen, a zsűri nyolc e-mailváltásán belül eldőlt. A fotópályázat első díjasa: Kovács Bodor Sándor: Az utolsó komp c. fotója, második lett Farkas Norbert: Duna c. képe, a harmadik helyen ketten osztoznak: Martin Wanda (Memento I.) és Hermann Ildi (Spárga a gubacsi hídnál). Közönségdíjas lett Fodor Dániel János: Petőfi, másként című  képe. A díjazott fényképeket a színpad mögötti kivetítőn a közönség is megtekinthette. (Facebookon az összes kép)



A nyílt írói pályázat első 10 helyezettje: Sajó László, Voyti Attila, Böszörményi Gyula, Molnár Krisztina Rita, Lantos László Triceps, Bencsik Orsolya, Ripp Gábor, Nácsa János, Angyal Gyula és Lokodi Imre. Közölük csak hárman jöttek el (ők viszont ötven ember helyett is lelkesek voltak), írásaikat egy szakmai zsűri választotta ki a beérkezett 116 pályaműből.  A 10 nyertestől Litera új alkotást vár, mely a meghívásos pályázaton indult írók művéhez kapcsolódik majd. Csobánka Zsuzsa, Szálinger Balázs és Kőrösi Zoltán egy-egy mondatát húzta ki Molnár Krisztina Rita, Triceps és Sajó László, hogy segítségükkel tovább gazdagíthassák a magyar novellairodalmat.

A Litera-díj kihirdetését a 20 meghívott szerző egy részének felolvasásai előzték meg (17-en tettek egyébként eleget a felkérésnek): Szvoren Edina (Szájveréb), Grecsó Krisztián (Hatszáznégy), Tallér Edina (Káposztalepkék), Németh Gábor és Csobánka Zsuzsa osztott meg velünk novellaformába öntött gondolatokat, privát és kollektív legendákat és mítoszokat a Dunáról (mindegyik írás olvasható a Literán, illetve a Duna-legendárium blogon). Egyikőjük sem fújt csillámport a habokba, a folyó íróink tolmácsolásában inkább temető, mintsem éltető közeg, vicces momentumok mégis színesítették a komoly hangulatot: Grecsónak sikerült írása legvégébe belebakiznia, Németh Gáborral pedig a technika ördöge szúrt ki egy lassú iPhone formájában.



A rendezvény végén diákzsűri hirdette ki a Litera-díj, és a különdíj új birtokosait. Csobánka Zsuzsa Hasított bőr című írásával érdemelte ki az egyetemisták elismerését (olvasd el!) és egy tekintélyes súlyú könyvcsomagot, a fődíjat pedig Németh Gábor kapta Kispillanat! című novellájáért (olvasd el!). Sebők Marcell kisebb ováció közepette tolta a terembe jutalmát, egy csillogó-villogó fekete csodakerékpárt, mely Németh Gábornak talán az alkotásnál is komolyabb kihívás lesz a jövőben, hiszen ahogy megjegyezte, kisgyerek kora óta nem került közeli kapcsolatba hasonló masinákkal. Az elbeszélésektől kissé csüggeteg publikum most felvidulva vonult a büfébe pogácsákkal és pezsgővel leöblíteni a rendezvényt, hogy aztán önfeledten bulizzon a húrokba csapó Párducokkal, és méltó pontot tegyen velük a Könyv-és a Margó fesztiválra, ünnepelje a Litera porából főnixmadárként való újraéledését, és együtt örvendezzen az este díjazottjaival. A folyó pedig háborítatlanul moshatta tovább „a város minden szennyesét”.

Bővebben  a Duna-legendáriumról

Szerző: barraban • Címkék: litera műcsarnok duna legendárium • 2011.04.18. 12:28

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://margofeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr182836439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása