A csodás és fura családok (Rokonok)

Péntek este fél 8-kor zsúfolásig megtelt a Thália Színház. Mindenki a híres rokonokra volt kíváncsi, akik annak rendje és módja szerint tűntek fel a pódiumon egymás után. A két Závada, a két Péterfy és a dupla dinamit Grecsó-testvérpár mulatságos és tanulságos estében részeltetett minket Winkler Nóra vezényletével.

Závada Pált valószínűleg nem kell bemutatni, fia, az Újonc művésznéven slammerkedő és verseket író Péter azonban új az irodalomszakmában. Bevezetőként néhány saját költeményt olvasott fel, majd elmesélte élete nagy vargabetűjét: irodalmár édesapja elleni lázadása a pénzzel való meghittnek gondolt kapcsolatban és a Közgázra való lázas készülődésben öltött testet, azonban igen hamar kiábrándult saját terveiből. Závada Pálról egyébként a közönség nagy kacagása közepette kiderült, hogy ugyanazt az utat járta be, mint saját fia (vagyis zsenge korában a közgáz őt is erősen megérintette, olyannyira, hogy el is végezte az egyetemet), és csak úgy sütött róla, hogy halál büszke Péterre. Janka estéi című, még be nem mutatott darabjából olvasott fel a beszélgetés végén, amihez Keresztes Tamás zenés betéteit játszották be: Péter és Pál naptárban való tökéletes összeillését gyönyörűen reprezentálta, ahogy lábfejük sokszor pontosan ugyanabban a ritmusban rángott a muzsikára.

Grecsó Krisztián költő, író, újságíró egyelőre ismertebb öccsénél, az égő szemű Zoltán viszont sokkal jobban néz ki, ami nem csoda, hiszen a testével keresi a kenyerét. No nem kell rosszra gondolni, ő ugyanis táncos, balettművész. Sajnos nem jelenhetett meg személyesen az esten, videóinterjú készült vele, amit időnként leállítottak, Krisztián pedig reagálhatott arra, amit öccse a kapcsolatukról és családjukról mondott. Volt is mire. Az hamar világossá vált, és Krisztián nem is rejtette véka alá, hogy kettőjük közül inkább ő a normatív, konszolidált és konformista teremtés, Zoli stílusa és egyénisége, talán kora miatt is, fésületlenebb, kócosabb, és jóval impulzívabb. Kapcsolatuk nem volt mindig példaszerű, ezt a hét év korkülönbség is indokolhatja, mindkettejüknek alapélménye volt a vidékről való elszakadás, a nagyvárosban való helytállás aktusa, és a művészetük szinte semmiből való megalkotása.

PROGRAMOK MA A MARGÓN:

Ma egész nap gyerekprogramok a Margón. Info.

A Szatyorban Tóth Krisztina, Kiss Noémi, Radics Viktória és Forgács Zsuzsa. Info+RSVP.

Héttől a Rohamban Dragomán György történetére rajzolnak versenyben a képregényesek. Info+RSVP

A nap promenádja: 7-kor találkozunk az Európa pontban, onnan indul a séta este 11-ig. INFO+RSVP.

Teljesen más volt a helyzet tehát, mint az értelmiségi körben szocializálódott Péteré: bár édesapjukról Krisztián elmondta, hogy rongyosra olvasta a falusi könyvtár összes szépirodalmi kötetét, Zoltán jóval keserűbb gondolatokat fogalmazott meg. Szerinte apjuk a gyereknevelésre pazarolta amúgy létező ambícióit, és ezt a hibát az ő generációjának már nem volt szabad elkövetnie. Az a tény, hogy mindketten elmenekültek ebből a létformából, láthatóan Krisztiánnak okozott nagyobb törést, Zoltán hamarabb és zökkenőmentesebben öltötte magára a fővárosi identitást.

Péterfy Bori szüntelenül a közönség szeme előtt van: színészkedik és énekel, nem is tudom eldönteni, melyiket csinálja jobban. Testvére, Gergely inkább szerényen meghúzódik a háttérben, az írás magányos tevékenysége az ő igazi hazája. Sőt, érdekes módon komoly színházfóbiával küzd, és ez valahogy a szerettei féltésével kapcsolódik össze a fejében. A terhesen színpadra sétáló Bori persze halálosan megsértődött, hiszen Péter nemrég látta a Három nővérben, ami nagyon is tetszett neki, de hamar megbékélt, és iszonyú vicces performanszot nyomott családfóbiáról (száz kilós hassal!), fivér-nővér szexuális játékairól, temetőből kiásott csontokról, melyeket Gergely viccből a hasára pakolt, és arról, hogy állva pisilt gyerekként, mert fiúvá szeretett volna változni. Stílszerűen a Teátrofóbia című novellát olvasta fel az est zárásaként, ami akkora sikert aratott, hogy Grecsó Krisztián a térdét csapkodta, és az amúgy nem a harsány tetszésnyilvánításáról híres Závada Pál is rendesen rázkódott a nevetéstől. Két órás volt a rendezvény, de senki sem unatkozott.

Szerző: barraban • Címkék: grecsó krisztián péterfy gergely závada pál akkezdet phiai grecsó zoltán závada péter • 2011.04.16. 11:50

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://margofeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr762830594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása